У ОРДЛО заборонили чоловікам виїзд і масово мобілізують на війну з Україною

18:38, 20.02.2022
У ОРДЛО заборонили чоловікам виїзд і масово мобілізують на війну з Україною

В окупованому Донецьку вже з’явилися агітаційні білборди з пропагандистськими гаслами. (Фото: novosti.dn.ua)

Ватажки ОРДЛО проводять незаконну масову мобілізацію чоловіків віком 18-55 років на війну з Україною.

 

Чоловікам даного віку заборонено виїжджати з ОРДЛО, а за ухиляння від «мобілізації на захист батьківщини» погрожують кримінальною відповідальністю.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють уповноважений Верховної ради з прав людини Людмила Денісова, а також окремі переселенці з Донбасу в соцмережах у неділю.

 

Зокрема, жителям ОРДЛО приходять СМС про необхідність прибути до військкоматів, а за ухилення погрожують кримінальною відповідальністю.

 

Так, українка Анна Іванова, яка кілька років провела в окупації і виїхала звідти, пише, що в неї душа болить за рідних, які залишилися в окупації та з яких роблять «гарматне м’ясо» за 5 днів.

 

«Мало тим  упирям того, що вони узяли регіон у заручники та заборонили виїздити з окупації всім чоловікам з 18 років, так ще й гребуть примусово у війська орків усіх підряд. І їм не важливо чи то хворий, чи кволий. 5 днів навчання і на передову. Це просто гарматне м'ясо з людей зробили і все.  Можуть прямо з роботи "мобілізувати" шахтаря або токаря», - обурюється пані Іванова у Facebook.

 

 

Вона також оприлюднила фото, яке надіслали їй звідти, з якого видно, які оголошення  луганські сепаратисти розвісили на окупованих територіях.

 

За її словами, бойовики вже видали «указ» про те, будь-який автотранспорт може бути конфіскований для військових цілей. 

 

Водночас, омбудсмен Денісова наводить для прикладу окуповане село Стила на Донеччині, де проживають етнічні греки: тут чоловіків примусово вивозять із будинків під приводом "заклику" на війну з Україною.

 

«У зв’язку з цим, мешканці села були змушені звернутись по допомогу та з метою розголосу до Надзвичайного і Повноважного Посла Греції в Україні, - пише вона. І додає: «Вже відомо про вивезення у невідомому напрямку Андрія Водолазкіна, батька трьох дітей, молодшому з яких п’ять років. Ще один чоловік переховується від окупаційних військ, побоюючись за своє життя».

 

Уповноважена ВР з прав людини наголошує, що примусова мобілізація заборонена міжнародним гуманітарним правом:

 

«Зокрема, статтею 51 Конвенція про захист цивільного населення під час війни забороняється окупаційній державі змушувати осіб, які перебувають під захистом, тобто тих, хто опиняється під владою сторони конфлікту або окупаційної держави, громадянами яких вони не є, служити в її озброєних чи допоміжних силах».

 

В окупованих містах, зокрема, в Донецьку, вже з’явилися агітаційні білборди з пропагандистськими гаслами: «Всі на захист Батьківщини! Донбас – наша земля!»,  «Перемогли у 1943-му, переможемо й зараз!».

 

Як повідомляють «Новини Донбасу», на будинках масово вивішують російські триколори та сепаратистську символіку.

 

Також випадки примусової «мобілізації» зафіксовані на Алчевському металургійному комбінаті, де за словами свідків, «народ забирають в армію від верстата».

 

Як повідомляла «УМ», 19 лютого ватажки ОРДЛО оголосили загальну мобілізацію, а перед тим розпочали евакуацію цивільного населення до Ростовської області РФ.

 

Тоді як політичне і військове керівництво України неодноразово запевняли, що ЗСУ не готують наступ на Донбасі.

 

Навпаки, за даними вітчизняної розвідки, російські спецслужби готують теракти в багатоповерхівках Донецька.