Геннадій Писаренко посмертно нагороджений орденом «За мужність»

19:27, 04.02.2022
Геннадій Писаренко посмертно нагороджений орденом «За мужність»

Геннадій Писаренко займався пошуком, ексгумацією та вивезенням тіл загиблих бійців. (Фото RFE/АрміяINFORM)

Орденом «За мужність» III ступеня посмертно нагородили молодшого сержанта ЗСУ Геннадія Писаренка у Музеї «Громадянський подвиг Дніпропетровщини в подіях АТО» 4 лютого.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомило інформаційне агентство Міноборони України АрміяINFORM

 

Указом Президента України № 25/2022 «Про відзначення державною нагородою за особисту мужність, самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України» орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагороджено посмертно Геннадія Анатолійовича Писаренка.

 

Від побратимів по службі відзнаку отримали вдова та син Геннадія Писаренка. На церемонії зібралися родичі, друзі, бойові побратими бійця, а також небайдужі жителі міста.

 

52-річний дніпрянин Геннадій Писаренко займався пошуком, ексгумацією та вивезенням тіл загиблих бійців із зони бойових дій на Донбасі в рамках гуманітарного проєкту «Евакуація 200».

 

 

«Він був на Майдані, потім почав займатися волонтерством – возив воду, продукти, речі бійцям, кинув задля цього роботу. 2017-го його вперше попросили відвезти тіло бійця – була машина, але не було водія. Він як людина, яка пройшла Афганпогодився. За тиждень йому ще раз зателефонували: нема кому везти, ніхто не може, це страшно», – розповіла Любов Писаренко журналістам Радіо Свобода.

 

За її словами, Писаренко працював на волонтерських засадах протягом року, після чого йому запропонували службу за контрактом.

 

«Хочу сказати, що люди, які служать у цьому підрозділі – дуже сильні, це люди-брили, ці хлопці все пропускають через свої серця. Це люди великої сили, великої любові. Таких людей треба пам’ятати. І треба дбати про них, поки вони живі – і щодо зарплат, і щодо соцзахисту», – сказала Любов Писаренко.

 

 

Трагедія сталася у листопаді 2021 року, коли військовослужбовець доправляв на Львівщину тіло полеглого армійця. У Полтавській області після різкого погіршення самопочуття серце чоловіка зупинилося.

 

«Батько був людиною честі, гідності, незламної волі. Він виконував роботу, яку не всі спроможні витримати, і нині він продовжує її робити, тільки «там». Ми тут проводжаємо — «там» він зустрічає», — сказав син В’ячеслав Писаренко.

 

В пам’ять про молодшого сержанта Геннадія Писаренка побратими презентували фільм про Геннадія Писаренка, автором якого єЮлія Курочкина.

 

Його пам’ять вшанували хвилиною мовчання.

 

Як повідомляла «УМ», пес Вася, який роками служив у розвідувальному взводі морської піхоти, відгриз собі лапу, щоб вибратись з пастки окупантів, та повернувся до побратимів на українські позиції.