На Закарпатті завершився Третій міжнародний союзницький зимовий похід

20:26, 27.01.2022
На Закарпатті завершився Третій міжнародний союзницький зимовий похід

Військові ЗСУ і партнери з НАТО здійснили експедиційне сходження на Говерлу. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Третій міжнародний союзницький зимовий похід військових ЗСУ і країн НАТО завершився на Закарпатті у четвер, 27 січня.

 

Напередодні українські військові та представники країн-членів НАТО навіть спільно підкорили найвищу точку України - Говерлу!

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили Генштаб ЗСУ та інформаційне агентство АрміяINFORM  у четвер.

 

Зимовий похід відбувся під гаслом «Україна — стратегічний партер НАТО заради миру та безпеки».

 

У заході взяли участь військовослужбовці Збройних Сил України та Північноатлантичного альянсу, представники Європейського Союзу, громадських організацій, засобів масової інформації, капелани, ветерани російсько-української війни.

 

 

«Цей захід має на меті зміцнити дружні та партнерські стосунки з країнами-учасницями Північноатлантичного альянсу», — повідомив організатор походу полковник Микола Журавльов.

 

І додав:  «Як показав досвід минулих років, ми постійно нарощуємо можливості, покращуємо формат заходу та залучаємо все більшу й більшу кількість іноземних військовослужбовців. Однією з основних умов союзницького походу є сходження на найвищі вершини українських Карпат, і взимку, як правило, підкорюємо Говерлу».

 

Цього року, вже традиційно, українських та іноземних військових приймала столиця Гуцульщини — селище Ясіня, що в Рахівському районі.

 

«Так збіглося, що якраз 25 січня в Ясінях відзначали 103-тю річницю з дня проголошення Гуцульської республіки, котра згодом мала можливість увійти до складу решти українських земель», — наголосив голова Ясінянської територіальної громади Андрій Делятинчук.

 

Він зазначив, що його «край» є надзвичайно колоритним та багатим на культуру і традиції.

 

«У нас — наймальовничіші види українських Карпат, котрі переплітаються одночасно високими горами, стрімкими річками та просторими полонинами. Наша громада рада тому, що світове товариство має можливість знайомитися саме з українськими гуцульськими традиціями та звичаями», - розповів Андрій Делятинчук.

 

У перший день учасники заходу взяли участь у брифінгу для представників ЗМІ та розповіли про те, наскільки важливим є національний спротив та створення територіальної оборони в Україні.

 

 

Наступного ж дня вже о 7-й годині ранку близько 30 осіб у супроводі рятувальної групи ДСНС та військового капелана протоієрея Дмитра Карана здійснили експедиційне сходження на Говерлу.

 

«Я практично завжди приймаю запрошення організаторів подібних заходів та беру участь у сходженнях на найвищі гори України. Це неабиякі відчуття та емоції, це потрібна робота українського оборонного відомства, котра зміцнює партнерські відносини між військовими різних країн світу, дає можливість краще познайомитися та поділитися досвідом», — розповів про свої враження заступник військового аташе Литви в Україні Томас Матулявічюс.

 

Крім того, учасники заходу відвідали культурні місця Рахівщини, побували в музеях та помолились за українських військових у відомій у всьому світі гуцульській Струківській церкві, котра занесена до спадщини ЮНЕСКО.

 

Організатор заходу також повідомив, що вже влітку планують продовжити підкорення й інших вершин українських гір та запросити ще більше учасників — військових Північноатлантичного альянсу.

 

Як повідомляла «УМ», Україна просить західних партнерів встановити «чіткі рамки» вступу до НАТО.