Військовий облік жінок: поспішати не треба, штрафів не буде

20:07, 17.01.2022
Військовий облік жінок: поспішати не треба, штрафів не буде

Жінки різних професій можуть допомогти українській армії. (Фото ООС)

У Міністерстві оборони працюють над спрощенням порядку постановки жінок на військовий облік.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр на своїй сторінці у Фейсбуці в понеділок, 17 січня.

 

«Протягом 2022 року триватиме перехідний період. Зараз ведеться робота над спрощенням порядку постановки на облік, вивчається питання пріоритетності професій споріднених з військово-обліковими спеціальностями», - йдеться у повідомлені.

 

Тож, за словами пані Маляр, відбудуться зміни, про які Міноборони обов’язково повідомить.

 

Також вона підкреслила, що штрафів протягом 2022-го не буде.

 

«Зараз це питання також вивчається на предмет можливих змін», – зазначила заступниця міністра оборони.

 

За її словами, опрацьовується питання спрощення всіх процедур постановки на облік – як чоловіків, так і жінок, у тому числі і «цифровізація» тих процесів, «які технічно можливо перевести в онлайн».

 

Ганна Маляр наголосила, що «прямо зараз» жінкам не треба йти до територіальних центрів комплектування (колишніх військкоматів).

 

Нагадаємо, 17 грудня набув чинності ухвалений у жовтні наказ Міністерства оборони України із розширеним списком професій жінок, які зобов’язані стати на військовий облік. До списку входять понад 100 професій.

 

Раніше головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявляв, що зі взяттям на військовий облік ніяких змін у житті українських жінок не буде.

 

Він запевнив, що протягом року всі процедури будуть «відкалібровані таким чином», щоб для українок, чиї спеціальності є в переліку для військового обліку, та їхніх роботодавців «процес постановки на облік був максимально комфортним».

 

Як повідомляла «УМ», у Міністерстві оборони України надали роз'яснення процедури постановки на військовий облік українських жінок.