В Україні запроваджено заборону на сексистську рекламу

14:29, 08.01.2022
В Україні запроваджено заборону на сексистську рекламу

Патріархальні стереотипи у рекламі є неприпустимими. (facebook.com/povaha.org.ua)

Заборону на сексистську рекламу запровадили в Україні у 2022 році.

 

Відтак, з білбордів, лайтбоксів, а також із соцмереж та теле- радіоефірів мають зникнути зображення та ролики, що використовують натяки сексуального характеру або дискримінують людей за статевою ознакою.

 

Як повідомляє "Україна молода", нововведення передбачені змінами в законі "Про рекламу".

 

Відповідний законопроект затвердили ще восени 2021 року, а з 8 січня 2022-го він набув чинності.

 

Відтепер у рекламі заборонено вказувати на переваги однієї статі над іншою, зображати тіло людини або частини тіла тільки як сексуальний об'єкт (часто це робиться для привернення уваги споживача), а також використовувати натяки (словесні або за допомогою зображення чи звуків) на сексуальні стосунки, коли товар чи послуга жодним чином не зачіпають секс.

 

"Звертайте увагу на контекст. Адже образ жінки в рекламі косметики, наприклад, доречний. Зображення тіла в рекламі – теж. Але дівчина в бікіні, що рекламує сосиски, – це однозначно дискримінація", – пояснили у Держпродспоживслужбі.

 

 

Крім того, не можна демонструвати насильство над представниками іншої статі, а також використовувати ґендерні стереотипи.

 

Загалом йдеться про будь-які рекламні матеріали, в яких стверджується, що одна стать у чомусь перевершує іншу (інтелектуально, фізично чи соціально).

 

"Реклама є дискримінаційною, якщо зображує або описує жінку або чоловіка як прикрасу або сексуальний об'єкт, включаючи натяки на статеві відносини і сексуальність людей, які нічим не пов'язані з рекламованим продуктом і не мають прямих асоціацій із споживанням рекламованого товару, послуги", – зазначили чиновники.

 

Щорічно до офісу обмудсмена та Держпродспоживслужби надходить понад 500 скарг на сексизм у рекламі. І це лише ті випадки, коли люди були обурені достатньо, аби написати офіційне звернення.

 

"Широко поширена дискримінаційна реклама за ознакою статі закріплює гендерні стереотипи та негативно впливає на свідомість як дорослих споживачів реклами, так і неповнолітніх", – додали в Держпродспоживслужбі.

 

 

Як повідомляла "УМ", роботодавцям заборонили шукати кандидатів певної статі та будуть штрафувати, якщо вони вказуватимуть в оголошеннях бажану стать.