Оксана Спектор з Чернігова судиться за дитину з найстрашою матір'ю України

11:21, 05.01.2022
Оксана Спектор з Чернігова судиться за дитину з найстрашою матір'ю України

Найстаріша мати України судиться за доньку (Коллаж: suspilne.media)

До чернігівки Валентини Підвербної, найстаршої матері за версією Книги рекордів України, яка в 65 років шляхом штучного запліднення народила доньку, із позовом звернулася Оксана Спектор. Жінка підозрює, що її яйцеклітину використали під час процедури запліднення.

 

Позивачка просить визнати її матір'ю 10 річної дитини і внести зміни в актовий запис про народження дівчинки.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться в ухвалі Новозаводського суду.

 

Позивачка заявила свої права на дівчинку Анну-Марію, яку 23 лютого 2011 року у Чернігівському пологовому будинку народила 65-річна чернігівка Валентина Підвербна. Остання двічі була в шлюбі, але не мала дітей. Жінка довгий час збирала гроші на штучне запліднення, яке зробили в Київському інституті репродуктивної генетики. Медики використали донорську яйцеклітину.

 

Адвокат позивачки, чернігівський юрист Сергій Вольфовський повідомив, що його клієнтка має вагомі підстави вважати, що для запліднення Валентини Підвербної використали її яйцеклітину без дозволу. 

 

У суді Оксана Спектор хоче домогтися проведення ДНК-експертизи. Якщо тест буде негативним, жінка відкличе позов, якщо позитивним, то долю дитини вирішуватимуть у судовому порядку. 

 

Однак на підготовче засідання позивачка не приїхала. Експертизу на цьому засідання не призначили.

 

На 12 січня судом призначено  розгляд справи по суті, щоб дослідити докази і заслухати сторони.

 

Відповідачка у справі Валентина Підвербна на засіданні присутньою не була. Її інтереси представляла адвокатка Валентина Роговець. 
 

Як повідомляла УМ, в Україні планують зменшити кількість пологових будинків. Під скорочення потрапляють ті медзаклади, де народжується менш як 150 дітей на рік. Наразі в Україні таких налічується майже 70.