Протасів Яр у Києві заборонено забудовувати – Верховний Суд

13:55, 04.01.2022
Протасів Яр у Києві заборонено забудовувати – Верховний Суд

Активісти не один рік захищали Протасів Яр від забудови. (facebook.com/save.protas)

Колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду визнала  законним рішення Київської міської ради про заборону скандального будівництва в парку «Протасів Яр».

 

Як інформує Україна молода, відповідна постанова Верховного Суду вже набрала законної сили і оприлюднена у Єдиному реєстрі судових рішень.

 

Зазначається, що Колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі ВСУ погодилася з рішенням суду апеляційної інстанції про те, що «під час прийняття оскаржуваних рішень Київміськрада діяла на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

 

Крім цього, Верховний Суд узяв до уваги висновки Конституційного Суду України в рішенні від 16 квітня 2009 року № 7-рп/2009, де зазначено, що орган місцевого самоврядування має право за власною ініціативою або ініціативою інших заінтересованих осіб змінити чи скасувати прийнятий ним правовий акт (у тому числі і з мотивів невідповідності Конституції чи законам України).

 

Зауважимо, що забудовник у позові до Суду переконував, що міськрада не може скасувати своє попереднє рішення про надання йому цієї земельної ділянки в оренду для забудови.

 

Ще у 2007 році депутати Київради внесли зміни до Генерального плану столиці й Програми озеленення, за якими ділянку зелених насаджень загального користування на вулиці Миколи Амосова віднесли до території житлової і громадської забудови.

 

Договір оренди, за яким забудовник мав забезпечити будівництво й експлуатацію житлового комплексу, уклали строком до 22 червня 2017 року.

 

Однак суди попередніх інстанцій установили, що будівництва чи пдіготовки до нього не здійснювали.

 

У суді вирішили, що оскільки договір оренди із забудовником не продовжували, то Київміськрада мала право повернути ділянці її первинне призначення.

 

 

Нагадаємо, восени 2019 року громадські активісти та журналісти-розслідувачі заявляли, що в столичному парку будівельна компанія "Дайтон Груп", пов’язана з дніпровським бізнесменом і екснардепом Геннадієм Корбаном, планувала збудувати три високоповерхівки.

 

Активістам нібито неофіційно погрожували навіть посадовці з Банкової.

 

Як повідомляла «УМ», 28 липня Київрада повернула статус території зелених насаджень загального користування земельним ділянкам у парку відпочинку «Протасів Яр»у Солом’янському районі Києва.

 

Згодом у жовтні Окружний адміністративний суд Києва також скасував дозвіл на скандальне будівництво.