Снайпер ССО Уберт Мрачковський з Хмельницького загинув на Луганщині, фото

22:34, 19.11.2021
Снайпер ССО Уберт Мрачковський з Хмельницького загинув на Луганщині, фото

Уберт Мрачковський пройшов довгий шлях військової служби. (Фото ССО ЗСУ і проєкту VATRA)

Старший солдат 8-го окремого полку спеціального призначення ССО Уберт Мрачковський загинув від ворожої кулі в районі села Причепилівка на Луганщині у п’ятницю, 19 листопада.

 

Професійному і результативному снайперу Сил спецоперацій було 33 роки, він є уродженцем міста Хмельницький.

 

Як повідомляє Україна молода, прізвище полеглого воїна оприлюднило Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ.

 

«Сумно втрачати друзів. Гірко втрачати побратима. Ще гірше втрачати того, з ким свого часу, пройшов довгий шлях військової служби і проходив до того самого трагічного моменту.

 

В районі Операції об'єднаних сил отримав кульове поранення, не сумісне із життям наш побратим - старший солдат Мрачковський Уберт Валерійович. Йому назавжди буде 33 роки.

 

Україна втратила Воїна. Він назавжди залишаться у списках військової частини і нашій пам’яті. Воїн виграв свою війну і віддав данину нашій спільній Перемозі.

Наш борг перед ним — продовжувати боротьбу за свободу України, розвиватися і ставати міцнішими!», - йдеться у повідомленні бойових побратимів.

 

                                Уберт Мрачковський (Фото: twitter.com/warface_withlov). 

 

З відкритих джерел відомо, що Уберт Мрачковський пройшов довгий шлях військової служби (ще від 2006 року).

 

Захисник України вважався одним із найрезультативніших снайперів ССО. Був поранений у боях за Савур-Могилу із російськими спецпризначенцями та у боях за Дебальцево. Але після одужання завжди повертався на фронт.

 

Згідно з указом президента від 3 листопада 2015 року, за особисту мужність, сумлінне та бездоганне служіння Українському народові, зразкове виконання військового обов'язку був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

 

Друг полеглого військового Віталій Блонський написав у соцмережах, що у чоловіка залишилася мати, дружина та двоє дітей.

 

«Хмельниччина сьогодні втратила воїна. Це траур для всієї України. Ворожа куля обірвала життя мого друга, матері сина, дружині чоловіка та батька дитини. З 2014 року невтомно захищав Україну, був поранений на Савур-Могилі, одужав і став в бій, пройшов оточення в Дебальцево! Разом з ним, відійшла у вічність частинка мене», – написав друг бійця.

 

Проєкт VATRA пише про Уберта Мрачковського: «Гідний захисник своєї країни та просто чудова людина. Назавжди у наших серцях та пам‘яті!».

 

Влітку журналісти проєкту брали інтерв’ю у снайпера, але його прізвище зі зрозумілих причин не повідомляли.

У тому інтерв’ю Уберт розповідав: «Я знищую ворогів, а не людей. Моя посада – снайпер».

 

Про найбільш інтенсивний бій в селі біля Дебальцевого снайпер згадував:

 

«Бій тривав десь годин шість. Ми в'їжджали в село на БМП, по нам одразу відкрили вогонь з крупнокаліберного кулемета. Ми десантувалися, відповзли та відкрили вогонь у відповідь. Коли сепари хотіли  вибити сусідню вулицю, ми вступили в бій. Потім підключилася артилерія, яка з четвертого пострілу знищила ДРГпротивника».

 

Найсерйозніше поранення захисник отримав при виході з Дебальцевого, коли затягував пораненого на БТР. Ворожий ручний протитанковий гранатомет поцілив в броню машини і осколок розірвав легеню бійця.

 

На переконання Мрачковського, справжній снайпер повинен бути спокійний, витривалий та хитрий. Крім того, снайпери завжди відігравали вирішальну роль у війні.

 

«Може, це егоїстично, але кожен постріл я не беру до серця. Це лише ціль», - казав він, пояснюючи, що у хлопців, які сильно переймалися, потім не витримує психіка.

 

«Я був у різних родах військ, але ССО - це маленький скальпель. Якщо ним вміло працювати, то можна виконувати неймовірні завдання», - констатував справжній воїн.

 

За даними «УМ», Уберт Мрачковський - п’ята бойова втрата української армії у  листопаді.

 

Як повідомляла «УМ», підполковник Руслан Прусов та майстер-сержант Вадим Федосеєв загинули 12 листопада внаслідок наїзду автомобіля на протитанкову міну в районі ООС на Луганщині.