Катівня «Ізоляція» у Донецьку контролюється ФСБ – розслідування Bellingcat

08:47, 13.11.2021
Катівня «Ізоляція» у Донецьку контролюється ФСБ – розслідування Bellingcat

Катівня "Ізоляція" в Донецьку. (Фото: DR)

Журналісти-розслідувачі Bellingcat знайшли докази того, що російська ФСБ контролює катівню "Ізоляція" в окупованому  Донецьку.

 

Розслідувачі почали досліджувати злочини катів з «Ізоляції» після знайомства з колишнім політв’язнем і журналістом Станіславом Асєєвим.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив керівник відділу розслідувань видання Bellingcat Христо Грозєв в ефірі "Свобода слова Савіка Шустера".

 

«Ми розпочали це розслідування після мого знайомства зі Стасом Асєєвим… Перша частина нашого розслідування була досить швидкою, нескладною – ми змогли виявити російські паспорти трьох катів… це Кривоніс, Бутенко, Єремичів», - сказав пан Грозєв.

 

Він розповів, що прочитав книгу Станіслава Асєєва і зрозумів, що цю справу треба довести до міжнародного кримінального суду.

 

«І треба шукати не лише тих, хто займався тортурами, а тих, хто їм давав накази, хто їх руками виривав зізнання. Для мене було зрозуміло, хто стоїть над ними, хто їх курує. І ось упродовж року ми змогли дійти досить високо, і зрозуміти, що це підконтрольна структура російської ФСБ», - каже розслідувач.

 

І додає: «Усі куратори, які там були з ФСБ, намагалися захистити свою особистість вигаданими особами та прізвиськами, але ми змогли все-таки за рік знайти саме справжніх кураторів та їхні справжні особи».

 

Також Грозєв зазначив, що видання Bellingcat працює над матеріалом разом із колегами – російським виданням The Insider та з "Радіо Свобода".

 

Дані розслідування щодо «Ізоляції» опублікують "дуже скоро", а так само назвуть імена кураторів з ФСБ Росії.

 

Крім цього, Христо Грозєв розповів, що Bellingcat спробує дослідити інше питання – чому Куликовський, будучи 2 роки в Україні, не потрапив до рук правосуддя.

 

Тоді як журналіст Асєєв, якого утримували у катівні "Ізоляція", повідомив у цьому ж ефірі, що, на його думку, один із головних катів, якого нещодавно затримала СБУ, міг працювати з українськими спецслужбами.

 

"Буквально три тижні тому я отримав абсолютно достовірні дані, які шукав півтора року, що він перебуває у Києві, і що у 2019 році він перетнув російсько-український кордон.

 

Наступного дня Христо (Грозєв – Ред.) мене пов'язав із людиною, яка мала відношення до спецоперації з "Палича" у 2019 році, це колишній співробітник, він зараз не є співробітником спецслужб, який підтвердив, що з ним (Куликовським – ред.) певний час працювали", - стверджує політв’язень і уточнює, що спецслужби України працювали з Куликовським "якийсь час".

 

Асєєв додав, що журналісти зараз дуже обережні в оцінках, оскільки чекають на позицію СБУ.

 

Як повідомила «УМ», колишнього бойовика, очільника катівні "Ізоляція" Дениса Куликовського «Палича» затримали у Києві контррозвідники СБУ.

 

Суд у Маріуполі арештував ватажка катів на час слідства. На цьому ж суді Асєєв поцікавився у Куликовського: «Впізнаєш мене?».

 

СБУ опублікувала окремі елементи свідчень Куліковського.