Кабмін склав перелік небезпечних порід собак

15:42, 10.11.2021
Кабмін склав перелік небезпечних порід собак

Якщо вас покусає собака з "небезпечного списку" – страхова платитиме.

Кабінет міністрів затвердив перелік небезпечних порід собак в Україні. Постанова ухвалена в рамках виконання законів «Про страхування» та «Про захист тварин від жорстокого поводження».

 

Як інформує УМ, про це повідомили 10 листопада.на засіданні уряду.

 

Згідно з ухваленими змінами, власники порід собак, визнаних урядом "небезпечними", зобов'язані укласти договір обов'язкового страхування або відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам. Уряд затвердив перелік порід собак, відповідальність власників яких підлягає обов'язковому страхуванню за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам.

 

До переліку зокрема увійшли такі породи, як вівчарка, сенбернар, фокстерьер, доберман, ротвейлер, лайка, далматин, айну (собака айнський, хоккайдо), акбаш, акіта-іну, боксер німецький, бріард, бульдог алапахський, бульдог американський, бульдог мальорський (ка-де-бо, перо де пресо мальоркін), бульмастиф, бультер'єр, вельштер'єр. Усього список налічує близько 90 порід собак.

 

У постанові йдеться, що пропозиції документу погоджені з Всеукраїнською спілкою громадських організацій "Асоціація зоозахисних організацій України".

 

Зауважимо, що 48,1% опитаних українців мають вдома кота, натомість 40,5% — собаку. Про це свідчать результати Центру дослідження суспільства Національної суспільної телерадіокомпанії. Опитування було проведене в жовтні 2021 року. У ньому взяли участь 1434 респонденти різного віку. Центр дослідження суспільства — підрозділ Суспільного, який займається проведенням кількісних та якісних досліджень для вивчення думок населення України.

 

Як повідомляла УМ, в Україні набув чинності закон щодо посилення охорони тваринного та рослинного світу. Зокрема, відтепер заборонено діяльність пересувних цирків, зоопарків і виставок з тваринами.