ДБР розслідує безмір поліції Житомира, Запоріжжя і Білої Церкви

10:42, 16.10.2021
ДБР розслідує безмір поліції Житомира, Запоріжжя і Білої Церкви

41-річного чоловіка побили у Житомирському районному відділенні поліції. (Фото ДБР)

Працівники ДБР розслідують факти перевищення повноважень працівниками поліції у Житомирській та Запорізькій областях, а також на Київщині.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Державне бюро розслідувань.

 

«Одним із важливих напрямів роботи Державного бюро розслідувань є викриття та притягнення до відповідальності правоохоронців, які замість того, щоб захищати громадян, знущаються з них.

 

Системну роботу працівників ДБР у цьому напрямі можна побачити на прикладах останніх розслідувань у різних регіонах України. Зокрема, встановлено факти перевищення повноважень працівниками поліції у Житомирській та Запорізькій областях, а також на Київщині», - йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, зокрема, що 41-річного чоловіка побили у Житомирському районному відділенні поліції.

 

Громадянин був доставлений до відділку поліції для з’ясування деталей ймовірного вчинення ним дрібного хуліганства.

 

Між одним з оперуповноважених та чоловіком виник словесний конфлікт, у результаті якого поліцейський побив чоловіка просто у холі райвідділку гумовим кийком. Побиття побачили інші відвідувачі відділку, які зупинили поліцейського та викликали швидку.

 

У постраждалого діагностували закриту черепно-мозкову травму, струс мозку та численні забої різних частин тіла.

 

Тоді як у Запоріжжі патрульні поліцейські знущалися з чоловіка, якого безпідставно зупинили разом із жінкою. Вони наказали чоловікові роздягатися. У нього не знайшли заборонених речовин, проте продовжили знущатися з нього та бити.

 

"Вони викручували потерпілому вуха та пальці, завдавали ударів по голові, тілу, ногах. Чоловік отримав тілесні ушкодження", - повідомили у ДБР.

 

У Київській області повідомили про підозру інспектору тактико-оперативного реагування патрульної поліції Білої Церкви, який побив порушника правил дорожнього руху.

 

У ніч на 10 жовтня патруль поліцейських у Білій Церкві зупинив місцевий автомобіль, водій якого повернув на світлофорі на червоне світло. Правоохоронці вирішили, що водій в стані алкогольного сп’яніння та, не провівши відповідного тесту, почали виписувати штраф (ст. 130 КПКУ).

 

Під час оформлення протоколу і вилучення водійських прав водій на емоціях ударив рукою по задньому вікну поліцейського авто.

 

"Після цього правоохоронці вибігли зі службового авто, збили чоловіка з ніг та скрутили. Інспектор почав бити його руками та ногами по голові й тулубу, потім поліцейські надягли кайданки. На прохання чоловіка не бити його та вибачення правоохоронець не реагував і продовжував побиття", - інформують у ДБР.

 

Усі зазначені поліцейські підозрюються або обвинувачуються у перевищенні влади та службових повноважень, що супроводжувалися насильством (ч. 2 ст. 365 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років.

 

Процесуальне керівництво здійснюють обласні прокуратури, оперативний супровід – ДБР та Нацполіція.

 

Як повідомляла "УМ", корумповані медики організували схему вимагання хабарів з учасників АТО/ООС за присвоєння інвалідності у військовому госпіталі в Києві.