Поблизу «Асканії-Нової» заборонили засоби від гризунів через загибель тисяч птахів

10:27, 12.10.2021
Поблизу «Асканії-Нової» заборонили засоби від гризунів через загибель тисяч птахів

12 тисяч журавлів та 7 тисяч огирів, які наразі ночують у ядрі заповідника, годуватися літають за його межі – у 40-кілометровій зоні. (Фото: facebook.com/AskaniaNovaZapovednik)

У 40-кілометровій зоні довкола біосферного заповідника "Асканія-Нова" заборонили використання засобів проти гризунів небіологічного походження у зв’язку з масовою загибеллю червонокнижних та інших птахів і тварин.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті Херсонської облради за результатами zoom-наради за участю голови облради, керівництва обласної Держпродспоживслужби, ДСНС, поліції та близько сотні підприємств і установ

 

«На території Херсонської області в межах 40-кілометрової зони біосферного заповідника «Асканія-Нова» заборонено застосування родентицидів не біологічного походження», - сказано, зокрема, в повідомлені.

 

На початку цього року та навесні Херсонщину сколихнули жахливі новини про випадки масової загибелі птахів, у тому числі червонокнижних сірих журавлів, на території біосферного заповідника Асканія-Нова.

 

 

Директор біосферного заповідника «Асканія-Нова» Віктор Гавриленко таку необхідність пояснив тим, що 12 тисяч журавлів та 7 тисяч огирів, які наразі ночують у ядрі заповідника, годуватися літають за його межі – у 40-кілометровій зоні. А на цій території працюють багато агропідприємств і фермерів.

 

Поліцейські на нараді запевнили, що контролюватимуть дотримання заборони і в разі порушень розпочинатимуть кримінальні провадження.

 

                        Під час важливого, для екосистеми заповідника, засідання.

 

Нагадаємо, що навесні цього року на Херсонщині внаслідок використання препарату для боротьби з гризунами на основі діючої речовини бродіфакум загинуло 2236 птахів, з яких 850 належать до видів, занесених у Червону книгу України.

 

Загальна сума збитків становить майже 10 мільйонів гривень.