Українського політвʼязня Лимешка примусово вакцинували «Спутник V»: його стан погіршився

10:34, 31.08.2021
Українського політвʼязня Лимешка примусово вакцинували «Спутник V»: його стан погіршився

Геннадія Лимешка було затримано правоохоронними органами РФ у серпні 2017 року (Фото: Фейсбук Денісова)

Українському політвʼязню в Росії Геннадію Лимешку зробили щеплення від COVID-19 проти його волі російською вакциною, яка не визнана Всесвітньою організацією охорони здоровʼя.

 

Як інформує УМ, про це 31 серпня повідомила Уповноважена Верховної Ради Людмила Денісова на своїх сторінках у Фейсбуці та Телеграм.

 

Працівники виправної колонії «ФКУ ИК-6 УФСИН России по Ставропольскому краю», де утримується Лимешко, погрожували йому поміщенням до штрафного ізолятора та забороною спілкуватися з родичами, змусивши підписати згоду на щеплення.

 

Після вакцинації стан здоров’я політвʼязня стрімко погіршився: почалася тахікардія та сильний головний біль. «Адміністрація установи відмовила Лимешку у наданні медичної допомоги, що є грубим порушенням статті 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, що прирівнюється до тортур і нелюдського поводження та статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження із в’язнями, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН», — заявила Денісова.

 

Вона звернулася до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново забезпечити Лимешку необхідну меддопомогу. Також Денісова попросила генерального консула України в Ростові-на-Дону Тараса Малишевського терміново відвідати Лимешка.

 

Нагадаємо, що як вже повідомляла УМ, Геннадія Лимешка було затримано правоохоронними органами РФ у серпні 2017 року та засуджено «Судакським міським судом Республіки Крим» у травні 2018 року за нібито незаконне виготовлення та зберігання вибухових речовин.