Герої України: Сергій Білоус, Максим Ридзанич і Назарій Яремчук удостоєні звання посмертно

13:04, 24.08.2021
Герої України: Сергій Білоус, Максим Ридзанич і Назарій Яремчук удостоєні звання посмертно

Вдова і син Героя України Сергія Білоуса отримують Орден "Золота Зірка". (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський вручив державні нагороди у рамках  офіційних урочистостей з нагоди Дня Незалежності України у центрі столиці у вівторок.

 

Зокрема, звання "Герой України" з удостоєнням Ордена «Золота Зірка» посмертно присвоєно полеглим захисникам України – солдату Сергію Білоусу і старшині Максиму Ридзаничу.

 

Як повідомляє Україна молода, відзнаки вручили членам родин загиблих захисників.

 

Звання «Герой України» присвоєно і полковнику Євгену Сидоренку, який отримав Орден «Золота Зірка» від президента особисто.

 

За визначні особисті заслуги у розвитку Української держави, музичної культури та національної ідентичності, багаторічну творчу діяльність і високу виконавську майстерність присвоєно звання Герой України з удостоєнням Ордена Держави посмертно Назарію Яремчуку.

 

Відзнаку вручено його синам.

 

Крім того, звання Героя України та орден Держави отримав учитель фізики з Харкова Ілля Гельфгата.
 

Президента Національного олімпійського комітету України Сергія Бубку Зеленський нагородив Орденом Свободи, а українського дипломата, першого міністра закордонних справ України Анатолія Зленка Орденом князя Ярослава Мудрого І ступеня (посмертно).

 

                                                                           Зеленський і Кікабідзе. 

 

Нагороджено Орденом Ярослава Мудрого п'ятого ступеня грузинського співака і актора Вахтанга Кікабідзе, директора Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Еллу Лібанову - Орденом княгині Ольги першого ступеня, відомого футболіста, тренера національної збірної України з футболу у 2016-2021 рр. Андрія Шевченка - Орденом Ярослава Мудрого п'ятого ступеня, Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня - дирегентку Оксану Линів.

 

Також глава держави відзначив нагородою українського співака Дмитра «Монатика».

 

Сергій Білоус

 

 

Солдат 24-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України, колишній десантник, учасник російсько-української війни. Народився 24 серпня 1974 року.

 

Проживав у селі Скелівка, Старосамбірський район Львівської області. З початком бойових дій на сході, добровольцем пішов до військкомату.

 

20 серпня 2014 року російські окупанти вибили українських військових з блок-постів «Гагарін» та «Поступ», що були розгорнуті на висотах під Георгієвкою.

 

Українське командування зрозуміло, що бій іде з регулярними підрозділами російської армії і викликало повітряну підтримку. Після вильоту авіації, по висоті прямою наводкою відкриває вогонь артилерія. Російські сили були змушені відступити.

 

Сергій Білоус загинув внаслідок ворожого артилерійського обстрілу бойової позиції підрозділу. Залишились дружина та троє дітей — двоє синів 18 й 11 років і 16-річна донька.

 

Максим Ридзанич, позивний «Адам»

 

 

Спецпризначенець, старшина ЗСУ, спортсмен і підприємець Максим Ридзанич народився 28 грудня 1977 року в смт Коцюбинське під Києвом.

 

У 1996-му вступив на строкову військову службу, яку проходив у Криму, в  Сімферополі, у батальйоні спецпризначення Нацгвардії, в/ч 2209. Отримав «краповий» берет, демобілізувався у званні гвардії старшини.

 

Після армії почав займатися у школі бойових мистецтв «Пересвіт». Чемпіон України з карате, займався боксом. Добре володів англійською мовою, почав вивчати французьку. Працював на державній службі та в комерційних структурах. Здобув вищу юридичну освіту.

 

Мешкав із сім'єю у місті Буча. Реалізував себе як успішна людина, підприємець, директор власної фірми.

 

На фронт пішов добровольцем у вересні 2014 року. Старшина, головний сержант роти — командир взводу снайперів 1-ї аеромобільної десантної роти 90-го окремого десантного штурмового батальйону «Житомир» 81-ї десантно-штурмової бригади.

 

Взяв собі позивний «Адам» на честь свого діда — кулеметника, ветерана Другої світової війни. У жовтні зі своїм підрозділом вирушив на Схід, — у Костянтинівку, і далі в Піски та Донецький аеропорт.

 

Пройшов дві ротації у старому та новому терміналах аеропорту, під час найважчих боїв зими 2014—2015 рр. 23 січня останнім виходив зі своїми бійцями з території аеропорту, вже після руйнування нового терміналу, — з позиції «Пожарка», що біля злітної смуги.

 

В лютому повернувся у Водяне. Біля позиції «Мурашник», разом зі своїм товаришем Володимиром Гнатюком знищив ворожого коригувальника вогню. 26 лютого Гнатюк загинув. Максим дуже важко переніс втрату друга, їздив на його похорон і тоді ж, на початку березня в останнє побував удома.

 

Загинув 20 березня 2015-го під час бойового зіткнення з російськими диверсантами поблизу селища Опитне Ясинуватського району Донецької області. Наймолодший боєць взводу 20-річний Олександр з позивним «Малиш» повідомив по рації, що поранений і бачить поблизу двох диверсантів. Ридзанич одразу ж пішов на допомогу, і коли наблизився до посадки, його прошила автоматна черга. Куля зайшла під бронежилет і завдала смертельного поранення у груди. Ще один боєць взводу з позивним «Живчик» дістав поранення. У тому ж бою загинув розвідник Євгеній Рєпін.

 

Залишились батьки, дружина Ірина та троє дітей, — двоє синів 12-річний Рінат і 9-річний Єгор та 10-річна донька Каріна. Старший син Рінат займається боксом.