Помер перший закарпатець-генерал СБУ

17:08, 06.08.2021
Помер перший закарпатець-генерал СБУ

Арзен Ухаль. (facebook.com/profile.php?id=100005688437285)

Перший генерал Служби безпеки України із Закарпаття Арзен Ухаль помер 5 серпня.

 

Про це, як передає Україна молода, повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці учень Арзена Ухаля Федір Ващук.

 

«Сьогодні відійшов у вічність Арзен Михайлович Ухаль -  видатний закарпатець, близька людина для нашої сім’ї, колега, наставник, перший закарпатець-генерал Служби безпеки, перший її очільник на Закарпатті за часи незалежної України, перший закарпатський науковець який отримав вчене звання професора права, перший декан юридичного факультету Закарпатського держуніверситету. Завжди пам’ятатимемо його мудрі поради, гострий гумор, людяність, доброзичливість та вимогливість. Сумуємо разом з близькими і рідними», - написав він.

 

Арзену Ухалю було 85 років.

 

За словами журналіста Богдана Барбіла, Арзен Ухаль був першим, хто відчинив двері управління СБУ у Закарпатті для журналістів.

 

«Сам начальник рідко коментував сюжети, не хотів себе вип’ячувати, інтерв’ю давали виконавці операцій. Після прощання з СБУ пан Ухаль залишився відвертим, аналітичним, прагматичним, працюючи в ЗакДУ (нині цей вуз влився до Ужгородського національного університету). Створюючи юридичний факультет, діяв рішуче й водночас зважено, зібрав сильний колектив викладачів, теоретиків і практиків», - згадує журналіст Барбіл.

 

Він пригадує презентацію книги декана-генерала Ухаля про те, за що радянські спецслужби у Львові знищили письменника Ярослава Галана і це повісили на бандерівське підпілля, аби посилити терор проти Української греко-католицької церкви й інтелігенції.

 

«Автор видання використав багато розсекречених архівних, агентурних матеріалів. Ця книжка, на мій погляд, нині, після кончини Арзена Михайловича, потребує не лише перевидання, а й конференцій читачів, юристів, громадських активістів. Бо Москва, Кремль, Росія нині діють проти України та її визначних діячів за тими ж сценаріями і методами», - додає пан Барбіл.

 

Арзен Ухаль народився 13 вересня 1935 року у смт Великий Бичків на Рахівщині.

 

В 1992 році він став першим керівником СБУ у Закарпатській області.

 

Після відставки на пенсію розпочав викладати право в Ужгородському інституті економіки та права, очолював кафедру кримінального права та кримінального процесу.

 

Арзен Михайлович зробив неоціненний внесок у становлення та розвиток правознавства на Закарпатті, проявив себе як талановитий науковець. Опублікував понад 80 наукових робіт, організував численні, зокрема й міжнародні, науково-практичні конференції.

 

У 1999 році Арзен Ухаль отримав звання заслуженого юриста України.

 

Як повідомляла "УМ" перший голова СБУ Євген Марчук помер на 81-му році життя.