Дитина під ключ: на Харківщині продавали немовлят іноземцям за $60 тисяч, фото

13:16, 27.07.2021
Дитина під ключ: на Харківщині продавали немовлят іноземцям за $60 тисяч, фото

Проведено обшуки у центрі репродуктивної медицини та за місцем фактичного проживання учасників схеми. (Фото СБУ)

Служба безпеки України у Харківській області викрила міжрегіональну групу зловмисників: ділки налагодили схему "постачання" іноземцям немовлят начебто у межах програми сурогатного материнства.
 
Очолювали групу репродуктологи з Києва.
 
Як повідомляє Україна молода, про це інформує СБУ у вівторок. 
 
Зазначається, що «власна» дитина з повним пакетом підроблених офіційних документів обходилася замовникові з-за кордону у 60 тисяч доларів.
 
За матеріалами СБУ, до складу організованої групи входили мешканці Київської та Харківської областей, у тому числі керівники одного зі столичних центрів репродуктивної медицини.
 
 
Зловмисники допомагали іноземцям оформити фіктивний шлюб з громадянками України. Згодом "свої" медики офіційно засвідчували "безпліддя" дружини. А це ‒ підстава для офіційного застосування допоміжних репродуктивних технологій.
 
Далі – пошук кандидатки на сурогатне материнство. Як тільки жінка народжувала дитину, фіктивний шлюб розривали, а іноземець формально отримував право на вивезення дитини за кордон.
 
Окрім іншого, у межах проведених експертиз, СБУ задокументувала факт недбалого ставлення медичних працівників центру до своїх обов’язків. Це призвело до смерті новонароджених.
 
У межах кримінального провадження проведено обшуки у центрі репродуктивної медицини та за місцем фактичного проживання учасників схеми.
 
 
У ході обшуків вилучено мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності, а також документальні докази.
 
Наразі зловмисникам повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 140 (неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.
 
Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення причетності учасників схеми до торгівлі людьми.
 
Як повідомляла "УМ", на Черкащині покарано директорку ліцею за приниження учнів.