На Миколаївщині скасовано визнання російської мови регіональною

12:59, 13.07.2021
На Миколаївщині скасовано визнання російської мови регіональною

Окружний адміністративний суд Миколаєва своїм рішенням щодо мови - викликає лише повагу.

Окружний адміністративний суд Миколаєва визнав нечинним та скасував рішення Миколаївської міської ради про надання російській мові статусу регіональної.

 

Сталося це після повторного звернення Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя до генпрокурора України Ірини Венедіктової. 
 

Про це Україні молодій повідомили у Секретаріаті Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня у вівторок.

 

«Нарешті це антиконституційне рішення, яке мали переглянути депутати в шестимісячний термін з дня набуття чинності закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», тобто два роки тому, скасоване. На превеликий жаль, частина обранців на недавньому пленарному засіданні Миколаївської міської ради вкотре так і не знайшли сміливості його скасувати попри те, що питання неодноразово виносилося на голосування», - зазначив пан Кремінь.

 

Мовний омбудсмен сподівається, що найближчим часом депутати затвердять міську програму розвитку української мови як державної, запрацюють безкоштовні курси з вивчення української мови, а також буде призначений профільний заступник міського голови з питань мовної політики.

 

Пан Кремінь зауважив, що за інформацією, яка є у розпорядженні Секретаріату Уповноваженого, досі чинними залишаються рішення щодо функціонування регіональних мов Дніпропетровської та Луганської обласних рад та в окремих громадах Одеської та Закарпатської областей.

 

«Питання скасування досі чинних антиконституційних рішень постійно перебуває у нас на контролі», - додав Уповноважений.

 

Нагадаємо, що останнє з таких рішень було скасовано 24 березня, тоді Запорізький окружний адміністративний суд визнав протиправним та нечинним рішення про статус російської мови як регіональної.