У Криму цинічно знищують українську ідентичність у дітей

00:09, 02.06.2021
У Криму цинічно знищують українську ідентичність у дітей

Російські окупанти мілітаризують свідомість дітей та молоді в Криму. (Фото прокуратури АРК)

Керівник прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний наголошує, що порушення прав дитини набули системного характеру та стали невід’ємною частиною реальності на території окупованого півострова.

  

За його словами, окупанти Криму цинічно знищують українську ідентичність майбутнього покоління.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє прокуратура АРК та міста Севастополя.

 

«Починаючи з 2014 року держава-окупант цинічно та зухвало намагається знищити на півострові українську ідентичність найменшого покоління, не залишаючи дітям права вибору. Формує у них позитивне ставлення до служби в армії, мілітаризує свідомість дітей та молоді в Криму», - заявляє пан Поночовний.

 

І додає, що саме діти є найбільш незахищеною категорією населення, яка легко піддається впливу, а враховуючи обов’язковість частини програм, наприклад, «військово-патріотичного виховання», у молоді фактично не лишилося вибору, окрім як служити в армії держави-окупанта.

 

За його словами, прокуратура автономії здійснює процесуальне керівництво у низці кримінальних проваджень за фактами здійснення державою-окупантом пропаганди вступу дітей до армії РФ, незаконного переміщення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які є громадянами України, а також примусового нав’язування дітям російського громадянства.

 

Такі дії держави-окупанта кваліфіковано за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни), у рамках вказаного кейсу фіксується кожен факт порушення норм міжнародного гуманітарного права.

 

У ході досудового розслідування повідомлено про підозру «начальнику відділу патріотичного виховання Регіонального центру з підготовки до військової служби і військово-патріотичного виховання» («Кримпатріотцентр») за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни). Слідством встановлено, що підозрюваний безпосередньо здійснював пропаганду військової служби серед української молоді на півострові.

 

Разом з тим, у вересні 2020 року прокуратура АР Крим та м. Севастополя спільно з Офісом Генерального прокурора та неурядовою громадською організацією "Кримська правозахисна група" направила до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду інформаційне повідомлення, у якому містяться докази широкомасштабності та систематичності ведення державою-окупантом політики щодо пропаганди військової служби на півострові, зокрема, і серед дітей

 

Як повідомляла «УМ», Верховна Рада установила в Україні День вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії РФ проти України, який відзначатиметься щороку 4 червня.