Роман Протасевич у СІЗО №1 Мінська заявив про співпрацю зі слідством, відео

00:01, 25.05.2021
Роман Протасевич у СІЗО №1 Мінська заявив про співпрацю зі слідством, відео

Роман Протасевич заявив, що «не має проблем зі здоров'ям».

Державні ЗМІ Білорусі, які контролюються режимом Лукашенка, показали відео із захопленим опозиціонером Романом Протасевичем, який дає «зізнавальні свідчення».

 

Судячи з усього, перед тим опозиційного журналіста побили. В нього тремтять руки, на обличчі можна помітити добре замасковані садна.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Телеграм-канал NEXTA в ніч на вівторок.

 

Зокрема, на відео Протасевич заявляє, що перебуває зараз у СІЗО №1 міста Мінськ, «співпрацює зі слідством у справі про організацію масових заворушень у Білорусі», а також говорить, що ставляться до нього «максимально коректно й за законом».

 

Також Протасевич заявив, що «не має проблем зі здоров'ям».

 

Втім, підстав вірити сказаному на відео немає.

 

 

Раніше в МВС Білорусі заявили, що Романа Протасевича тримають у СІЗО №1 управління Департаменту виконання покарань по Мінську та Мінській області.

 

Водночас мати Романа Протасевича повідомила, що її сина «в критичному стані» знайшли в одній із мінських лікарень.

 

У той же час саміт Європейського Союзу підтримав рішення заборонити польоти білоруських авіакомпаній на територію ЄС та закликав всіх авіаперевізників уникати прольоту над територією Білорусі.

 

Втім, рішення Європейської Ради – не остаточне та не набуває чинності одразу, оскільки його ще має ухвалити Рада Європейського Союзу.

 

У оприлюденій заяві йдеться, що Саміт засудив затримання журналіста Романа Протасевича та його дівчини Софії Сапеги. Країни ЄС закликають негайно їх звільнити та не порушувати їх свободу пересування.

 

Європейська Рада також звернулась до Ради ЄС з проханням підготувати економічні санкції проти представників чинного білоруського режиму, які причетні до затриманням Протасевича та Сапеги.

 

Як повідомляла «УМ», 23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, був екстрено посаджений в аеропорту Мінська. За дорученням Олександра Лукашенка для супроводу в небо було піднято винищувач МіГ-29.

 

На борту перебували колишній редактор визнаного в Білорусі екстремістським Телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич та його подруга, громадянка РФ, студентка вільнюського Європейського гуманітарного університету Софія Сапега. Їх обох затримали.

 

У ЄС та США засудили примусове приземлення в Мінську лайнера Ryanair, а також зажадали звільнення Протасевича.

 

Виконавчий директор авіакомпанії Ryanair Майкл О'Лірі назвав інцидент "угоном, скоєним за підтримки держави".

 

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська назвала затримання Романа Протасевича операцією спецслужб Білорусі з використанням примусового захоплення літака, що поставило під ризик життя екіпажу та всіх пасажирів, які перебували на борту.