МВС буде заохочувати водіїв за скарги на порушників ПДР

16:03, 22.05.2021
МВС буде заохочувати водіїв за скарги на порушників ПДР

МВС хоче мотивувати водіїв стежити один за одним.

Міністерство внутрішніх справ планує запровадити в Україні практику заохочення громадян, які будуть повідомляти в поліцію про порушення водіями ПДР та передавати зафіксовані на відео випадки.

 

За такі скарги хочуть виплачувати водіям винагороду у вигляді певного відсотка від суми штрафу.

 

Як інформує Україна молода, про це розповів заступник глави МВС Антон Геращенко в ефірі каналу "Україна 24".

 

За його словами, відповідний план реалізує міністерство разом з народними депутатами. Наразі вже закінчується підготовка законопроекту, додав Геращенко.

 

Заступник міністра зазначив, що вже в деяких країнах (Узбекистан, Сербія) є можливість для кожного водія встановити у себе спеціальне програмне забезпечення.

 

"Телефон водія знаходиться біля лобового скла під час руху. Коли він бачить, що хтось брутально порушує правила дорожнього руху, він клікає на екран телефону, і відео відправляється в поліцію", - розповів він.

 

Після цього поліцейські фіксують, де сталося порушення ПДР, хто відправив відео, (верифікується через мобільний додаток "Дія"), потім за номером авто встановлюється водій, і йому відправляють штраф.

 

Пан Геращенко уточнив, що водій, який повідомив про порушення на дорозі, зможе отримати 10% від суми штрафу - таке заохочення пропонується в законопроекті.

 

"Щоб це було стимулом для того, щоб кожен стежив за кожним", - пояснив заступник міністра.

 

За словами Геращенко, такі нововведення стануть додатковим стримуючим фактором для водіїв в плані дотримання культури їзди та правил водіння.

 

"Для чого це потрібно? Щоб у нас на дорогах не було, як торік, коли загинуло 3554 людини", - зазначив він.

 

Як повідомляла «УМ», МВС планує до 2024 року встановити 1,5 тисячі камер для фіксації порушень ПДР.