Засудження Довгополої до 12 років у Севастополі: Денисова закликає посилити тиск на Росію

15:59, 29.03.2021
Засудження Довгополої до 12 років у Севастополі: Денисова закликає посилити тиск на Росію

Денисова вважає засудження Довгополої черговим свідченням фальсифікації кримінальної справи.

Проведення судових слухань відносно громадян України в закритому режимі без допуску представників ЗМІ практикується так званими судами не вперше і є черговим свідченням фальсифікації кримінальної справи проти Галини Довгополої.

 

Як інформує УМ, про це у фейсбук написала омбудсменка Людмила Денисова.

 

"Закликаю міжнародну спільноту застосувати всі можливі інструменти для посилення тиску на Російську Федерацію, аби якнайшвидше звільнити всіх незаконно утримуваних нею громадян України та припинити терор стосовно них", - написала Денисова. 

 

Омбусменка засудила незаконні дії та продовження політичних репресій окупаційною владою стосовно українців на території тимчасово окупованого Криму.

 

У лютому повідомлялося, що суд почав розглядати по суті справу Довгополої. До цього повідомлялося, що жінку, яку з анексованого Криму перевезли в московське СІЗО «Лефортово», перевели в іншу камеру після того, як її побила співкамерниця.

 

Нагадаємо, у кінці листопада 2019 року в Федеральній службі безпеки Росії повідомляли про затримання у Севастополі жінки за підозрою в шпигунстві на користь розвідки Міноборони України. Протягом 2020 роки їй кілька разів продовжували запобіжний захід.

 

Як повідомляла УМ, підконтрольний російській окупаційній владі так званий «Севастопольский міський суд» виніс незаконний вирок громадянці України Галині Довгополій по сфабрикованій кримінальній справі за нібито збір даних для України відносно окремого авіаційного полку Чорноморського флоту Російської Федерації.

 

У рішенні вказано, що під час розгляду кримінальної справи встановлено, що уродженка Бахчисарая, 1955 року народження, «була залучена представником іноземної держави до негласної співпраці з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України».

 

«Громадянка Д. виконувала розвідувальні завдання, спрямовані на збирання відомостей про окремий авіаційний полк Чорноморського флоту, які розкривають терміни дії позивних, частот і ключів, індексів радіостанцій,... тобто, відомостей, що становлять державну таємницю, передача яких могла бути використана на шкоду безпеці Російської Федерації», – йдеться в повідомленні суду.

 

Ім’я та прізвище засудженої жінки в інформації суду не зазначено, але з відкритих джерел відомо, що йдеться про Галину Довгополу. Ані вона, ані її адвокат вирок не коментували.