Стать - «невідомо» у бланках МОЗ: від Степанова вимагають пояснень

15:26, 26.03.2021
Стать - «невідомо» у бланках МОЗ: від Степанова вимагають пояснень

Спроби запровадити невідому третю стать у Міністерстві охорони здоров’я здійснювались неодноразово.

Християнський рух “Всі разом!” скерував запит до міністра охорони здоров’я України Максима Степанова з проханням розтлумачити, що означає варіант “Невідомо” в графі про стать, яка міститься у бланку скерування на лабораторне тестування на COVID-19.

 

Як інформує УМ, відповідь надіслав заступник в.о. генерального директора Державної установи “Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України” Олена Нестерова. У листі Центр зазначив, що категорія “Невідомо” використовується у тих випадках, коли встановити стать померлої особи неможливо.

 

“Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19) в рядку, де зазначається стать, категорію “Невідомо” включено для тих випадків, коли біологічний матеріал відібрано від людей, стать яких не вдалося визначити”, — йдеться у листі.

 

У свою чергу Рух “Всі разом!”, який відстоює християнські та просімейні цінності, надіслав запит у Міністерство охорони здоров’я із вимогою вказати, які нормативно-правові акти містять вичерпний перелік випадків, коли стать особи можна зазначити категорією “Невідомо”. У запиті Рух також зазначив, що такий перелік має бути виключним та чітко регламентованим.

 

 

Спроби запровадити невідому третю стать у Міністерстві охорони здоров’я здійснювались неодноразово. У 2017 році на громадське обговорення виносили проект “Декларації про вибір лікаря з надання первинної медичної допомоги”, в якій містилися три варіанти “Ч/Ж/Н”.

 

Тоді заступник міністра МОЗ Павло Ковтонюк повідомив Руху, що під тиском громадскості невідома третя стать вилучена із документів МОЗ. Нині у документах, запропонованих Міністерством охорони здоров’я, містяться три варіанти визначення статі.