Глава УГКЦ Святослав Шевчук вакцинувався від коронавірусу

16:00, 16.03.2021
Глава УГКЦ Святослав Шевчук вакцинувався від коронавірусу

Глава УГКЦ Святослав Шевчук під час процедури щеплення.

Верховний архієпископ Києво-Галицький, глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) разом з іншими представниками духовенства вирішили своїм прикладом закликати українців до вакцинації.

 

Як повідомляє Україна молода, представники духовенства отримали щеплення залишковими дозами препарату Covishield (AstraZeneca) у Києві в Мистецькому арсеналі у вівторок.

 

Разом із главою УГКЦ вакцинацію пройшли архімандрит Михайлівського золотоверхого монастиря Лаврентій (Живчик) та речник єврейської громади Києва Леонід Барац.

 

Процес вакцинації відбувався перед камерами журналістів: спочатку дози вакцин отримали медики, а потім – представники духовенства.

 

«Заява нашого предстоятеля, блаженнішого митрополіта Епіфанія полягає в тому, що церква не відкидає вакцинації, як засобу, який є можливий для вбереження від хвороби, для збереження здоров'я нації загалом і сьогоднішня участь представника Православної церкви України якраз є ілюстрацією того, що ця заява втілюється у життя», – розповів архімандрит Лаврентій (Живчик).

 

Тоді як очільник УГКЦ Святослав наголосив, що немає жодних релігійних підстав для відмови від вакцинації.

 

І додав, що окремим документом Рада церков затвердила, що релігійних причин для відмови у вакцинації не існує.

 

За його словами, є три принципи, які мають бути дотримані щодо вакцинації: добровільність, доступність та безпечність.

 

«Кожна людина повинна мати право, чи вакцинуватися, чи ні. Нікого неможна примусити бути здоровим», – сказав Святослав (Шевчук).

 

Загалом в Україні, станом на 15 березня, вакцину отримали 62 083 людини.

 

Як повідомляла «УМ», міністр охорони здоров’я Максим Степанов наголошує, що Україна не планує зупиняти використання вакцин компанії AstraZeneca, щеплення якими вже призупинила низка країн Європи.

 

Німеччина, Франція та Італія заявили в понеділок, що припинять щеплення вакциною AstraZeneca після того, як кілька країн повідомили про можливі серйозні побічні ефекти. Минулого тижня аналогічне рішення було прийнято Данією і Норвегією – через те, що у деяких пацієнтів невдовзі після вакцинації розвинулися тромби. Ще кілька країн ЄС призупинили вакцинацію препаратом.

 

Головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я  Віктор Ляшко інфікувався  коронавірусом, хоча два тижні тому зробив собі щеплення індійською вакциною.