В Ростові-на-Дону засудили політв’язня Олега Приходька до 5 років в колонії суворого режиму

16:11, 03.03.2021
В Ростові-на-Дону засудили політв’язня Олега Приходька до 5 років в колонії суворого режиму

За словами Приходька, він піддається переслідуванню за свою публічну проукраїнську позицію.

Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону засудив кримчанина, політв’язня Олега Приходька до 5 років ув'язнення в колонії суворого режиму.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє видання "Ґрати" з зали суду.

 

Перший рік свого терміну Приходько повинен буде провести в колонії з найсуворішим режимом, де ув'язнені весь час перебувають в камерах.

 

Крім того, Приходьку призначений штраф в розмірі 110 тисяч рублів (близько 42 тисяч гривень).

 

Зазначається, що суд звільнив Приходько від покарання за статтею про зберігання вибухівки у зв'язку із закінченням терміну давності.

 

За словами політв'язня, він піддається переслідуванню за свою публічну проукраїнську позицію.

 

"Ґрати" зазначають, що в суді проти Олега Приходька свідчили тільки засекречені свідки. Вони стверджували, що чули про терористичні плани кримчанина від нього самого і коли він розмовляв з кимось по телефону. Решта свідків виступили на захист Приходька.

 

Сівробітники кримського главку ФСБ провели обшук в Олега Приходька в селі Орехове в окупованому Росією Криму. Силовики вилучили в нього українську символіку, прапори партії "Свобода", червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку й домашні CD-диски.

 

Як повідомляла «УМ», російські прокурори вимагають ув’язнити Приходька на 11 років в колонії суворого режиму за «тероризм».

 

Українського активіста Олега Приходька разом із дружиною Любов’ю затримали на території анексованого Криму в жовтні 2019 року.

 

Підконтрольний окупантам Київський районний суд заарештував активіста на два місяці, після чого Приходька помістили до Сімферопольського СІЗО. У ФСБ заявили, що під час обшуку у Приходька знайшли нацистську й українську символіку, а також пляшки із запальною сумішшю.

 

28 жовтня 2020 року активіста звинуватили у «підготовці теракту та незаконному виготовленні вибухівки». Приходька включили в реєстр екстремістів. Йому заблокували пенсійну карту

 

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що справа проти Приходька сфабрикована, а йому інкримінують злочини, які він не скоював.