Сергій Петраускас з Ічні загинув під час обстрілу шахти «Бутівка»

22:22, 22.02.2021
Сергій Петраускас з Ічні загинув під час обстрілу шахти «Бутівка»

Старший солдат-контрактник Сергій Петраускас служив у 72-й бригаді імені Чорних Запорожців.

Старший солдат-контрактник Сергій Петраускас з 72-ї бригади імені Чорних Запорожців загинув під час ворожого обстрілу позицій ООС біля шахти «Бутівка» неподалік Авдіївки Донецької області у понеділок.

 

Відомо, що Сергій Сігітасович народився 18 грудня 1977 року в місті Ічня Прилуцького району Чернігівської області. Батько Сергія Петраускаса – литовець, мама – із російського Ростова-на-Дону.

 

Як інформує Україна молода, прізвище загиблого повідомила пресслужба Чернігівського обласного військового комісаріату у понеділок ввечері.

 

Родину вже повідомили про загибель бійця. Без сина, чоловіка і батька лишились  мати, дружина, дві доньки та 15-річний син...

 

“Чернігівській обласний ТЦК та СП із сумом повідомляє, що 22 лютого внаслідок обстрілу із ручного протитанкового гранатомета загинув наш земляк – уродженець Ічнянського району старший солдат військової служби за контрактом Сергій Сігітасович Петраускас”, – йдеться в повідомленні.

 

Захисник України у 1994 році закінчив Ічнянську середню школу №1 імені Степана Васильченка. Згодом півтора року служив у Національній гвардії України, в різних містах – у Харкові, Чугуєві, Дніпропетровську, Павлограді.

 

Після демобілізації працював автоелектриком в Ічнянському автотранспортному підприємстві, тоді чотири роки в столиці був пожежником, столяром на будівництві.

 

«Керівництво Чернігівського обласного ТЦК та СП висловлює щирі співчуття рідним, близьким, бойовим побратимам та друзям  Воїна… Про дату та час прощання і поховання Воїна буде повідомлено пізніше...», - додають у військкоматі.

 

Заступник військового комісара Чернігівської області Вадим Лільчицький розповів журналістам, що Сергія Петраускаса призвали у першу хвилю мобілізації в Ічнянський районний комісаріат на посаду водія військового комісара. Відтак, Сергій довгий час проходив військову службу в райвійськкомісаріаті. В жовтні 2020 року, після організаційно-штатних змін в установі за власним  бажанням перевівся для подальшого проходження служби до 72-ї ОМБр ім. Чорних Запорожців.

 

Станом на 19:00 22 лютого тіло бійця знаходилося в зоні бойових дій.

 

Також з відкритих джерел відомо, що загиблий воїн був активним учасником Помаранчевої революції у 2004 році. А після жорстокого побиття “Беркутом” студентів, вийшов удруге на Революцію Гідності у 2013 році.

 

Пан Петраускас був членом Всеукраїнського об’єднання “Майдан”, учасником усіх “гарячих” подій на Майдані Незалежності”.

 

Свого часу в інтерв’ю порталу “Українка” Сергій розповідав, що на фронт пішов також його молодший брат Олександр, який був сапером, пізніше розвідником 1-ї танкової бригади під Волновахою і поблизу Мар’їнки.

 

Солдат Петраускас наголошував, що вони “не могли вчинити інакше, коли Батьківщині загрожувала небезпека”.

 

“Це – моя земля, я тут народився, усім серцем люблю рідну Україну”, – казав він.

 

Сергій був танкістом, воював і на сучасному танку «Булат». В район Луганського аеропорту прибув 1 серпня 2014 року.

 

«У той час, як наше командування віддало наказ “кільцювати” Луганськ, виявилося, що, насправді, в оточення українських бійців брали російські війська… Й тривалий час ми навіть не могли підійти до залишків підбитого терористами українського літака ІЛ-76 – через постійні ворожі обстріли. Тіла загиблих українських десантників забирали поступово, вирушаючи в рейди, бо відстань від аеропорту до місця трагедії – 15 кілометрів. Я на своєму танку наближався до місця трагедії», – розповідав Сергій Петраускас.

 

За його словами, після перебування в аеропорту, виконував бойові задачі, виходячи в розвідку під Фабричним, під Новосвітлівкою, Катеринівкою, Красним. «Під час розвідки ми брали в полон переважно російських строковиків або офіцерів. Найгарячіші події почалися 24 серпня 2014 року, коли путінська Росія надіслала в Україну перший так званий “гуманітарний конвой», – згадував воїн.

 

Як повідомляла «УМ», 22 лютого російські окупанти обстріляли позиції українських захисників зі станкового та ручного протитанкового гранатометів в районі шахти "Бутівка" неподалік Авдіївки.

 

В результаті обстрілу один воїн загинув, інший отримав поранення. Пораненого доправлено до лікувального закладу де йому надано належну медичну допомогу.

 

Зауважимо, що Сергій Петраускас – дев’ята втрата Об’єднаних сил у лютому 2021 року.