Суд у Чернівцях відмовився розглядати справу про повернення храму громаді ПЦУ

09:35, 11.02.2021
Суд у Чернівцях відмовився розглядати справу про повернення храму громаді ПЦУ

Священник церкви УПЦ МП не допускав вірян ПЦУ до будівлі храму.

Господарський суд Чернівецької області відмовився розглядати позов громади ПЦУ села Рингач про скасування права власності громади УПЦ МП на храм Вознесіння Господнього.

 

Згідно з позовом, віряни просили суд визнати недійсним і скасувати свідоцтво про право власності, видане громаді МП 25 вересня 2014 року.

 

Суддя Ніколаєв М.І. оголосив ухвалу про закриття судового провадження. Виступ судді опублікувала у Facebook місцева журналістка Галина Єреміца.

 

На думку суду, ця справа не входить до його юрисдикції.

 

“Пояснили, що ми не є такими об’єктами господарювання, що маємо подаватися до Господарського суду”, – прокоментував Релігійній правді староста релігійної громади Віктор Юришин.

 

Відтак, громаді рекомендували звернутися до районного суду. Чи судитимуться далі, віряни вирішать згодом.

 

У вересні 2020 року в Чернівецькій обласній держадміністрації зареєстрували статут релігійної громади села Рингач Новоселицького району.

 

Голосування про перехід від УПЦ МП до ПЦУ відбулося ще у березні 2019 року. Проте більше року нова влада не реєструвала статут релігійної громади.

 

Зокрема, у грудні 2019 року обласна адміністрація відмовила у реєстрації через нібито нечітку каліграфію у документах. Тоді у Рингачі почалися протистояння на релігійному ґрунті.

 

Священник церкви УПЦ МП не допускав вірян ПЦУ до будівлі храму. Натомість, селяни обіцяли судитися за своє право молитися у своїй Православній Церкві України.

 

Як повідомляла УМ,  УПЦ (МП) намагається не допустити переходу парафій до ПЦУ на Закарпатті