Уряд відмовився від терміну «колаборант» в законодавстві – Олексій Резніков

08:25, 23.01.2021
Уряд відмовився від терміну «колаборант» в законодавстві – Олексій Резніков

Україна досі не відпрацювала єдиної правової політики щодо мешканців Криму і Донбасу і не визначила межі колабораціонізму.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України завершило  розробку проєкту закону про державну політику перехідного періоду. У цьому законопроєкті урядовці відмовилися від законодавчого закріплення поняття  «колаборант».

 

Як повідомляє Україна молода, про це заявив журналістам віце-прем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

 

«Ми для себе прийняли рішення відмовитися від слова "колаборант". Я сам спочатку використовував його в своїх публічних інтерв'ю і навіть говорив, що ми повинні прийняти законодавство про колаборантів. Але коли ми почали вивчати міжнародний досвід, в тому числі історичний, то ми побачили, що колаборація має дуже спірне значення і носить негативну конотацію в ставленні до всіх, і під колаборацію можуть потрапити з великою ймовірністю нормальні люди, заручники», - пояснює позицію відомства його очільник.

 

За словами Резнікова, це ризикована тема і від такої термінології вирішили відмовитися.

 

На думку віце-прем'єра, в більшості люди на окупованій території - заручники, тому в законопроєкті пропонують ввести градацію співпраці з окупаційними режимами. Також законопроєктом пропонується визначення термінології, яка повинна бути єдиною для всього законодавства.

 

Йдеться як про нові, так і про вдосконалені терміни: окупаційні сили та окупаційні служби РФ, політико-дипломатичні та санкційні заходи, територіальні громади на лінії розмежування, тимчасова окупація, деокупація, деокуповані території, реінтеграція деокупованих територій, міцний мир, території пріоритетного розвитку.

 

Крім того, міністр сподівається, що ухвалення законодавства щодо державної політики перехідного періоду та визнання Росії країною-агресором дозволить у майбутньому ставити питання про відшкодування українським громадянам, які постраждали від окупації.
 
“Чому ми говоримо про Росію як державу-агресора? Для того, щоб потім наші нащадки мали можливість пред'являти претензії до них - як держава, комунальні структури і приватні особи”, - пояснив Резніков.
 

Пан Резніков також заявляє, що проект закону про державну політику перехідного періоду є рамковим і потребуватиме ухвалення окремих профільних законів, зокрема, про амністію, вибори, люстрацію та конвалідацію.

 

За його словами, цей проект є баченням міністерства і підлягає дискусії в суспільстві, а останнє слово буде за Верховною Радою. Після первинного збору пропозицій законопроект буде доопрацьовано, після чого його запустять за офіційною бюрократичною процедурою.

 

Віце-прем'єр припустив, що цей проект закону може бути внесений до Верховної Ради через 4-6 місяців, якщо успішно пройде всі етапи узгодження.

 

Як повідомляла "УМ", ватажки сепаратистів терористичної «ДНР» планують позбавити цивільних і майнових прав громадян України, які не бажають отримувати так званий «паспорт ДНР», хоча й проживають на окупованій території Донеччини.
 
Колаборант, підозрюваний у державній зраді, а нині заступник Тихоокеанського флоту Росії Денис Березовський підозрюється українськими слідчими ще й у «підбурюванні до державної зради».