День Соборності: однострої УНР у Слов’янську і «ланцюг єднання» у Херсоні

16:12, 22.01.2021
День Соборності: однострої УНР у Слов’янську і «ланцюг єднання» у Херсоні

22 січня відзначається День Соборності України

Почесна вахта в одностроях УНР встала у Слов’янську біля пам’ятника Тарасу Шевченку і пам’ятного знаку загиблим воїнам АТО/ООС у День Соборності України.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Слов’янська міська рада.

 

Міський голова Слов’янська Вадим Лях, працівники міської ради, представники СБУ, прокуратури, військової частини №3035, громадськість і жителі міста поклали жовто-блакитні квіти та вшанували пам'ять загиблих воїнів хвилиною мовчання.

 

 

Також традиційно учасники заходу взялися за руки та утворили «живий ланцюг єднання».

 

Завершилися пам'ятні заходи спільною фотографією та виконанням Державного Гімну України.

 

 

У Херсоні активісти створили ланцюг єдності на Антонівському мосту через Дніпро.

 

«Це наша традиційна акція, проте якщо раніше ми приєднувалися до неї, то минулого року і цього року ми (ГО «Справа громад» - ред.) цю акцію самі ініціювали», - зазначила представниця ГО «Справа громад» Оксана Погомій.

 

 

За її словами, до участі в акції також долучилися представники кримськотатарського народу.

 

 

Учасники акції тримали в руках Державні прапори, прапори червоно-чорні та ГО «Справа громад», прапори кримськотатарського народу, українські вишиті рушники.

 

 

21 січня, з нагоди Дня Соборності України та 102-ї річниці проголошення Акту злуки УНР та ЗУНР на Личаківському цвинтарі у Львові урочисто вшанували пам'ять полеглих Героїв, пише пресслужба ЛОДА.

 

Так, присутні поклали квіти до Меморіалу воїнам Української Галицької Армії та запалили лампадки на могилах Держсекретаря військових справ ЗУНР Дмитра Вітовського, коменданта Січових Стрільців Михайла Галущинського, керівника і засновника «ПЛАСТу» Олександра Тисовського, воїна УГА Северина Левицького, а також на могилі учасника АТО Віктора Гурняка.

 

З нагоди Дня Соборності України, на Личакові вшанували пам'ять Героїв

 

Також учасники дійства вшанували пам’ять Президента Національної Ради ЗУНР Євгена Петрушевича та воїнів АТО на полі почесних поховань № 76.

 

На завершення пам’ятних заходів відбувся чин екуменічної панахиди за тими, хто віддав своє життя в боротьбі за Українську Державу.

 

Також, у зв'язку з роковинами трагічної загибелі вшанують пам'ять Героя Небесної Сотні, Героя України Юрія Вербицького. Нагадаємо, Юрій Вербицький похований на полі почесних поховань Личаківського кладовища № 67.

 

Нагадаємо, 22 січня відзначається День Соборності України. Цього дня в 1919 році відбулося проголошення Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

 

Як повідомляла «УМ», віртуальний ланцюг національної єдності, який простягнеться від Києва аж до кримського Сімферополя, цього року побудують онлайн. Усі бажаючі можуть зареєструватися та стати пліч-о-пліч з іншими не байдужими у День Соборності.

 

Представники української діаспори та друзі нашої країни з Латвії, Литви, Естонії, Росії, Португалії, США представили вітальний відеоролик до українців світу з нагоди Дня Соборності України