ЄСПЛ визнав численні порушення прав людини під час Майдану

13:22, 21.01.2021
ЄСПЛ визнав численні порушення прав людини під час Майдану

ЄСПЛ вважає, що багато затримань активістів були абсолютним свавіллям.

Європейський суд з прав людини 21 січня визнав, що під час протестів на Майдані влада своїми діями порушувала права людини. Мовиться про жорстокий розгін протестувальників у Києві та інших українських містах у 2013 – 2014 роках.

 

Під час розгону активістів Майдану влада порушила низку статей Європейської конвенції з прав людини, повідомляє пресслужба Європейського суду з прав людини.

 

Суд ухвалив рішення відразу щодо 5 справ: "Луценко і Вербицький проти України"; "Кадура і Смалій проти України"; "Дубовцев та інші проти України"; "Воронцов та інші проти України"; "Шморгунов та інші проти України".

 

У час Майдану в Україні влада порушила статті Європейської конвенції з прав людини, які регламентують: заборону тортур і нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження;
право на свободу та особисту недоторканність; свободу зібрань та асоціацій; право на життя; право на повагу до приватного і сімейного життя.

 

В суді також зазначили, що українська влада застосовувала жорстоке ставлення до людей абсолютно свідомо. Держава Україна є відповідальною за загибель щонайменше 1 людини – Юрія Вербицького.

 

ЄСПЛ вважає, що багато затримань активістів були абсолютним свавіллям. Шляхом насилля влада намагалася зірвати мирні протести. Розслідування багатьох справ Майдану в Україні є неефективним.

 

Наразі в Україні немає незалежного механізму для розслідування злочинів Майдану з боку правоохоронних органів і недержавних агентів ("тітушок").

 

Україна має виплатити деяким позивачам моральну та матеріальну компенсацію.

 

Як повідомляла УМ, справи Майдану стосуються переслідування та нападів на активістів, які були учасниками Революції Гідності взимку 2013 – 2014 років. Майже тисяча томів справи стосується силовиків, слідчих і представників режиму президента-втікача Віктора Януковича.

 

Загалом у справах є майже 2,5 тисячі людей, що постраждали під час Євромайдану. З них приблизно сотня загиблих, яких згодом назвали Небесною Сотнею.