Мовний закон: на Закарпатті скасували всі рішення про функціонування регіональних мов

19:41, 19.01.2021
Мовний закон: на Закарпатті скасували всі рішення про функціонування регіональних мов

У Берегові на Закарпатті відмовилися від незаконного статусу угорської як регіональної.

Усі рішення органів місцевого самоврядування про функціонування регіональних мов скасовано на Закарпатті станом на вівторок, 19 січня.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Закарпатська обласна прокуратура поінформувала Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя офіційним листом.

 

Пан Кремінь, відтак, оприлюднив цього листа прокуратури Закарпатської області в соцмережах.

 

“На Закарпатті скасовано усі рішення органів місцевого самоврядування про функціонування регіональних мов”, — йдеться у повідомленні.

 

У прокуратурі інформують, що рішенням Берегівської районної ради № 40 від 29 грудня 2020 визнані такими, що втратили чинність рішення щодо регіональної мови Берегівської та Виноградівської районних рад.

 

“Таким чином, усі рішення органів місцевого самоврядування про функціонування регіональних мов на території Закарпатської області скасовано”, — йдеться у листі.

 

Мовний омбудсмен нагадує, що раніше рішенням Солотвинської селищної ради Закарпатської області від 22.12.2020 скасовано рішення Нижньоапшанської сільської ради від 14.08.2012 «Про визнання румунської мови регіональною мовою».

 

Також рішення щодо скасування функціонування регіональної мови було ухвалене Старобільською міськрадою на Луганщині.

 

Зауважимо, що минулого року Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до місцевих рад щодо необхідності скасувати рішення про функціонування регіональних мов і попросив прослідкувати за цим генпрокурора Ірину Венедіктову.

 

У відповідь на звернення пана Кременя та місцевих прокуратур Чернівецької, Закарпатської та Луганської областей рішення про функціонування на відповідних територіях регіональних мов скасовані або планується розглянути питання про їх скасування на найближчих сесіях місцевих рад.

 

Зазначимо, що ще у 2012 році Закарпатська облрада визнала особливий статус угорської, румунської та русинської мов, посилаючись на статтю 7 Закону України "Про засади державної мовної політики".

 

Як повідомляла «УМ», Держдума Росії планує звернутися до ПАРЄ щодо утисків російськомовних громадян в Україні у зв’язку з переходом сфери обслуговування на українську мову.

 

Український кінорежисер і сценарист Тарас Ткаченко змушений був звернутися до поліції через те, що невідома жінка ледь не спустила двох псів бійцівської породи на його дружину і трирічного сина коли почула українську мову в парку Національного університету в Києві.