Платний в'їзд у ЄС без візи для українців відклали на рік

10:57, 06.01.2021
Платний в'їзд у ЄС без візи для українців відклали на рік

Українським туристам відкритий в'їзд у 59 країн.

Введення обов'язкового отримання платного дозволу на в'їзд до Європейського Союзу без візи для громадян України, яке було заплановане на 1 січня 2021 року, перенесли на 2022 рік.

 

Як інформує УМ, про це Українським Новинам повідомило представництво України при ЄС.

 

"Очікується, що фактичне впровадження в дію Європейської інформаційної системи авторизації подорожей (ETIAS) відбудеться у 2022 році. Раніше дійсно звучала дата 2021, однак Євросоюз переніс цей термін на 2022. Лише у 2022 році громадяни України повинні будуть заповнити заявку на ETIAS перед поїздкою в Євросоюз" — повідомило воно.

 

У зв'язку з впровадженням нових правил на 2021 рік заплановано проведення інформаційної кампанії для роз'яснення зазначених вимог.

 

Представництво нагадує, що вони введені не тільки для України.

 

"Система буде застосовуватися до громадян третіх країн, які користуються безвізовим режимом з ЄС. Таким особам потрібно буде отримати попередній дозвіл на поїздку шляхом подачі онлайн-заявки", — говорить вона.

 

На цей час за звернення встановлена плата в розмірі 7 євро для заявників у віці від 18 до 70 років, для інших — безкоштовно.

 

Не пізніше ніж за 4 дні до поїздки в онлайн-системі необхідно буде повідомити персональні та контактні дані (інформацію про своїх проїзні документи, місце проживання, освіту, роботу і так далі) для оцінки потенційних міграційних або безпекових ризиків.

 

Видача авторизації на подорож повинна зайняти кілька хвилин при відсутності записів у базах правоохоронців.

 

Дозвіл буде дійсно протягом 3 років або до закінчення терміну закордонного паспорта на поїздки до 90 днів.

 

У разі відмови у в'їзді через систему можна буде подати апеляцію на її рішення.

 

Представництво пояснює, що попередня авторизація дозволить превентивно ідентифікувати осіб, які можуть представляти міграційну загрозу або загрозу безпеці, і підвищить захищеність кордонів Євросоюзу.

 

Читайте також: Зона вільної торгівлі з ЄС: Порошенко нагадав про п’яту річницю