Головна ялинка України: відьмацький капелюх замінять на Різдвяну зірку

15:24, 12.12.2020
Головна ялинка України: відьмацький капелюх замінять на Різдвяну зірку

«Відмацький капелюх» вчепили на ялинку навпроти Собору Святої Софії.

Організатори новорічних свят з громадської організації Folk Ukraine  після шаленої критики громадськості вирішили зняти капелюх з головної ялинки країни, яка встановлена і прикрашена на Софійській площі столиці

 

Пізніше капелюх, який користувачі соцмереж охрестили не інакше як «відмацьким»,  замінять Віфлеємською зіркою.

 

Як повідомляє Україна молода, про таке рішення організатори з Folk Ukraine  поінформували на своїй сторінці у Facebook.

 

«Друзі, не хвилюйтеся, в переддень Святого Миколая зірка змінить чарівний капелюх на головній ялинці!», - лаконічно написали у Folk Ukraine.

 

Раніше вони так пояснювали своє рішення щодо капелюха: «На верхівці головної красуні — величезний казковий капелюх, оздоблений теплими вогниками. Це стилістичне доповнення теми чудес. Ми втілили саме таку ідею, щоб найменші відвідувачі свята та навіть дорослі відчули, що під час новорічних свят казки трапляються і у реальному житті».

 

Утім, як повідомляла «УМ», представники Православної церкви України розкритикували рішення прикрасити ялинку на Софійській площі в Києві капелюхом. Мовляв, до якого свята йде підготовка: до Різдва чи Геловіну?

 

Церква також закликала українців до дискусії з цього питання: багатьох українців скандальний капелюх під стінами Святої Софії неабияк обурив.

 

«Щонайменше здивування викликає те, чому в незалежній демократичній країні, всупереч традиційному розумінню, очікуванням, змістовному наповненню різдвяних свят, без обговорення з громадськістю та релігійною спільнотою визначається дивна концепція вигляду головної ялинки країни, витісняє християнську символіку і замінює її на "казково абстрактну". Ми не можемо не звернути на це увагу. Різдвяну зірку традиційно встановлювали на верхівках ялинок як символ Христа, який народжується, приходить в цей світ. Адже саме Різдвяна зірка осявала темне небо і повідомляла про народження Сина Божого. А який сенс Різдва повинен втілювати нинішній головний новорічний і різдвяний атрибут країни з капелюхом на верхівці», - заявили представники ПЦУ.