Всеукраїнський перепис населення проведуть у 2023 році

21:01, 09.12.2020
Всеукраїнський перепис населення проведуть у 2023 році

Перший і поки єдиний Всеукраїнський перепис відбувся у 2001 році.

Кабінет міністрів призначив проведення Всеукраїнського перепису населення у 2023 році.

 

Перепис населення мав відбутися у 2021 році, але через карантин і фінансові обмеження уряд Шмигаля його відклав на два роки.

 

Як повідомляє Україна молода, про це поінформував міністр Кабміну Олег Немчінов після засідання уряду в середу.

 

Зокрема, Кабмін схвалив розпорядження "Про проведення у 2023 році Всеукраїнського перепису населення".

 

За попередніми розрахунками, проведення перепису потребує 7 260 мільярдів гривень. Приблизно 70% від цієї суми складає зарплата для тимчасового персоналу для перепису. А для перепису необхідно залучити приблизно 98 тисяч людей.

 

«Цей Всеукраїнський перепис має надати об'єктивну інформацію про кількісний та якісний склад населення загалом та на всіх рівнях адміністративно-територіального устрою. Його результати використовуватимуть для формування економічної та соціальної політики країни», - заявив пан Немчінов, передає Урядовий портал.

 

Крім того, Кабмін, Держслужба статистики України та Фонд ООН щодо народонаселення підписали заяву про створення робочої групи для перепису 2030 року. Ця група розроблятиме проєктний документ для переходу України від традиційного перепису населення до перепису за реєстрами.

 

На думку Немчінова, перепис населення за реєстрами дозволить зменшити фінансові витрати, скоротити терміни проведення перепису, зменшить навантаження на респондентів, а також дасть змогу проводити перепис частіше, ніж раз на 10 років.

 

Нагадаємо, що перший і поки єдиний Всеукраїнський перепис відбувся у 2001 році. Тоді реєстратор опитував жителів щодо місця проживання, статі, рівня освіти, мови спілкування, сімейного стану тощо. Загальна кількість населення становила 48 мільйонів 457 тисяч.

 

У грудні 2019 року в Україні провели так званий електронний перепис населення. Згідно з його результатами, населення України становить 37 мільйонів 289 тисяч людей. Ця цифра враховує тільки чисельність населення на підконтрольній українській владі території України, тобто до неї не увійшли дані про мешканців окупованих територій та анексованого Криму.

 

Як повідомляла "УМ", раніше Державна служба статистики запропонувала Кабінету Міністрів України провести перепис населення у 2023 році.