Локдаун в Україні оголосять у перші три тижні 2021 року

09:57, 04.12.2020
Локдаун в Україні оголосять у перші три тижні 2021 року

Українцям влаштують новорічний локдаун.

Жорсткий карантин терміном три тижні планують оголосити на всій території  України не наприкінці 2020 року, а з перших чисел січня 2021 року.

 

Як повідомляє Україна молода, саме такий сценарій пропонуватиме уряду Міністерство охорони здоров'я.

 

Про такі плани влади заявив міністр МОЗ Максим Степанов у п’ятницю.

 

«Усі лікарі розуміють, що з кінця січня і протягом лютого очікується сезонний пік захворюваності на грип. Це призведе до серйозного навантаження на медичну систему, тому до цього періоду потрібно підійти з мінімально можливими цифрами захворюваності на COVID-19, із мінімальною кількістю госпіталізованих із COVID-19», - наголосив пан Степанов.

 

І додав: «Ми як Міністерство охорони здоров'я не будемо рекомендувати вводити жорсткий карантин до кінця грудня, адже бачимо стабільний приріст нових випадків коронавірусної хвороби без різких стрибків. І ми можемо стверджувати, що наша медична система повністю витримає те навантаження, яке зараз є у зв'язку з COVID-19… Ми точно витримаємо до кінця грудня».

 

За його словами, у зв’язку з тим, що рівень захворюваності та рівень госпіталізації залишаються на досить високому рівні, у МОЗ бачать необхідність збити цю хвилю "ковіду" і довести її до мінімально можливих цифр.

 

«Спираючись на медичні і протиепідемічні показники, ми пропонуємо - і будемо пропонувати це уряду - плановий жорсткий карантин з максимальними обмеженнями, починаючи з перших чисел січня. Вважаємо, що тривалість такого карантину для досягнення максимального ефекту має бути три тижні», - повідомив пан Степанов.

 

Міністр МОЗ також наголосив, що карантин вихідного дня дав результат, бо його метою було "збити хвилю ураганного розповсюдження коронавірусної хвороби". І зазначив, що Україна не досягла максимальних показників його ефективності, тобто зниження на 20% кількості нових випадків захворювання, однак динаміка зростання пригальмувалася.

 

Урядовець констатує, що українці погано дотримувалися обмежень, але цього тижня кількість нових випадків щоденно менша, ніж минулого тижня. Наприклад, станом на цю п’ятницю майже на тисячу менше нових хворих, ніж минулої п'ятниці.

 

Ці показники, за словами міністра, дозволяють сказати, що "у нас немає необхідності вводити тотальний карантин до кінця грудня, адже наша медична система витримує".

 

Нагадаємо, 14 до 30 листопада в Україні діяв "локдаун" вихідного дня. Керівництво  МОЗ констатувало, що очікуваного результату карантин не дав через порушення обмежень українцями, тож продовжувати карантин не планують.

 

Водночас у владних коридорах обговорюють варіанти запровадження тотального карантину: на Новий рік та Різдво, ще до свят чи й після Нового року.