До опитування Зеленського залучили неповнолітніх за тисячу гривень, відео

13:07, 25.10.2020
До опитування Зеленського залучили неповнолітніх за тисячу гривень, відео

Костопіль, Рівненська область. Дитині 14 років! Залучена до псевдоопитування Зеленського. (Фото з ФБ-сторінки Ірини Геращенко)

«Слуги народу», які організували і фінансують так зване опитування від президента Зеленського у день місцевих виборів 25 жовтня, залучили і експлуатують в якості волонтерів неповнолітніх.

 

Плата волонтеру за участь у опитуванні в середньому по країні складає 1 тисячу гривень.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформують громадські активісти в регіонах, а також нардеп від «Європейської солідарності» Ірина Геращенко у неділю.

 

«Костопіль, Рівненська область. Дитині 14 років! Залучена до псевдоопитування Зеленського. Я публічно звертаюся до омбудсмена Людмили Денісової, дитячого омбудсмена Миколи Кулеби негайно надати цьому правову оцінку», – написала Ірина  Геращенко у Facebook  і розмістила відповідну світлину.

 

Вона також підтвердила інформацію від руху «Чесно» та інших громадських організацій, що волонтерам насправді платять за цю «роботу» приблизно 1 тисячу гривень.

 

«Зрозуміло, що діти пішли працювати за 1000 гривень не від хорошого життя, не від «закінчення епохи бідності». Але це ще огидніше, ніж передвиборча гречка пенсіонерам», – переконана депутатка.

 

За її словами, спостерігачі і народні депутати від «ЄС» фіксують масові випадки залучення до псевдоопитування неповнолітніх. Підлітки віком 15-17 років відмовляються надати будь-які документи, що підтверджують їх статус, і тікають від запитань.

 

Відтак, пані Геращенко констатує: «Залучення неповнолітніх до політики і виборів – порушення і цинізм, до якого навіть Янукович не додумався».

 

Вона також звернулася до першої леді Олени Зеленської із закликом припинити політичну експлуатацію дітей:

 

«На жаль, ваш чоловік, який сьогодні має бути гарантом Конституції і захищати кожну українську дитину, насправді організував ось цю авантюру, коли підлітки, школярі залучені до псевдоопитування, що є грубим порушенням і закону і просто норм моралі. Ви неодноразово декларували, що в сфері Ваших турбот - українські діти, і я вірю, що Ви щиро вболіваєте за них. «Європейська Солідарність» звертається до Вас із закликом – силою Вашого авторитету припинити цю ганьбу, звернутися до Вашого чоловіка і підконтрольних йому слуг з проханням негайно відпустити всіх дітей і підлітків, залучених до цієї афери, додому, до батьків».

Водночас, народна депутатка Марія Іонова оприлюднила відео з іншим неповнолітнім волонтером на Чернігівщині і написала: «Це просто дно-дно. Експлуатація дітей. Віталій - студент Чернігівського залізнично-дорожного ліцею. Просто послухайте як цих дітей «підготували». Це жах. Дві машини розвозять дітей. І, змушують порушувати законодавство України».

 

За даними руху ЧЕСНО, волонтери, які проводять опитування, різняться у свідченнях: одні отримують за це гроші, інші — ні. А деякі взагалі не проти, аби одна людина проголосувала кілька разів.

 

На одній із дільниць у Києві помітили, що опитування проводять неповнолітні дівчата. Ті сказали, що побачили цю пропозицію в Instagram.

Бланк для голосування на опитуванні Зеленського має ось такий вигляд. Як можна побачити, на ньому немає жодних захисних знаків на підтвердження, що його заповнювали без порушень

Урни, в які вкидають анкети, так само не мають жодного захисту. На дільницях, де вже побували спостерігачі руху «ЧЕСНО», облік опитаних волонтери не ведуть.

 

У різних регіонах волонтери «опитування» Зеленського сказали активістам, що отримують 1 тисячу гривень за день.

 

Як повідомляла "УМ", за даними громадянської мережі "Опора" загальна вартість опитування складе близько 103 мільйонів гривень.

 

В Україні 25 жовтня відбуваються місцеві вибори. Виборців закликають не забути взяти маску, власну ручку, а також паспорт. Адже у кабінках для голосування не буде ручок, тож їх треба приносити з собою.
 
 
Зеленський із дружиною проголосували в Києві, але на питання щодо вартості так званого опитування президент чіткої відповіді не дав.