День вчителя: зарплати заморожені до січня 2022 року

11:22, 04.10.2020
День вчителя: зарплати заморожені до січня 2022 року

Мінімальний посадовий оклад вчителя повинен становити три мінімальних зарплати.

Заробітні плати освітян «заморожені» урядом Шмигаля в Україні до січня 2022 року. В таких фінансових реаліях педагоги святкують професійний День вчителя, який традиційно відзначається у першу неділю жовтня.

 

Про обіцяні півтора роки тому тоді ще кандидатом у президенти Володимиром Зеленським 4 тисячі доларів зарплатні наразі не йдеться.

 

Як повідомляє «Україна молода», про рішення Кабміну «заморозити» зарплати освітян поінформував нардеп від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко.

 

«Пам’ятаєте, як свого часу один діяч цілком серйозно обговорював підвищення зарплати вчителям до $4000? Щоправда, перед виборами. Так от, говорити – не робити. Прийшовши до влади, Зеленський уже вдруге переносить реальне, а не казкове, підвищення зарплат вчителям», - наголосив пан Гончаренко у Facebook.

 

Обранець нагадав, що у статті 61 закону "Про освіту" прописано, що мінімальний посадовий оклад вчителя повинен становити три (!) мінімальних зарплати. Таке підвищення було заплановано з 1 січня 2020 року. Однак, рік тому - восени 2019 року уряд Гончарука скасував це рішення.

 

Нардеп від «ЄС» стверджує, що «тепер цей же трюк повторив і прем’єр Шмигаль».

 

Олексій Гончаренко додає:

 

«Федерація профспілок опублікувала відповідну постанову Кабміну, за якою підвищення зарплат вчителям “заморозиться” до 1 січня 2022 року. Пояснюється це “відсутністю неінфляційних джерел фінансування”. Коли Зеленський говорив про $4000, я так розумію, ці “джерела фінансування” були? Ця ситуація ще один приклад того до яких наслідків приводить дилетантство при владі. І якщо вам почнуть розповідати, що це через коронакризу, то нагадаю ще раз ― рішення “заморожував” ще перший уряд Зеленського з якого і почалося падіння економіки. Уряди міняються, але ситуація не змінюється. Бо при владі лишається Зеленський. Відповідальність за всі невиконані обіцянки несе він особисто».

 

Тоді як депутатка Ірина Геращенко наголошує: «Сьогодні День учителя. А ось і «подарунок» від влади Зеленського. Зарплати освітян заморожені до січня 2022-го. Більшість вчителів півтора роки тому повелися на обіцянки про 4000 доларів зарплати, й проголосували за Зеленського і слуг».

 

Пані Ірина пригадує важкі зустрічі з педагогічними колективами, коли вона «надавала чесну інформацію про бачення нашої команди щодо підняття зарплат освітянам, яке ми заклали в законі про освіту і ретельно виконували нашим урядом».

 

«Так, на жаль не було економічної можливості збільшити зарплати освітянам швидко і радикально, й ми про це чесно інформували. Але не брехали про 4 тисячі доларів перед виборами і не заморожували мізерні виплати на кілька років після виборів», - каже народна депутатка від «ЄС».

 

Пані Геращенко обіцяє боротися за перегляд проекту бюджету на 2021 рік і наполягати на збільшенні зарплат лікарям і вчителям. «Ненормально, коли держава дбає тільки про прокурорів, спецслужби і поліцію, будує поліцейську країну», - додає вона.

 

Як повідомляла "УМ", ексміністр освіти Ганна Новосад обурена тим фактом, що на систему освіти виділено 00,00 грн з фонду протидії COVID-19, тоді як під час створення цього фонду навесні 2020 року у системи освіти забрали 5 млрд гривень.

 

Освітні експерти просить уряд виділити державну цільову освітню субвенцію на зарплати педагогам. Джерелом освітньої субвенції вони пропонують фонд "COVID-19", адже саме до нього з бюджету МОН забрали понад 4,9 мільярда гривень, а повернули лише 52 мільйони, які довелося повернути учням за скасоване пробне ЗНО.

 

Утім, більша частина грошей фонду пішла на програму влади "Велике будівництво", а не на боротьбу з коронавірусом. Адже замовлення підрядникам на будівництво доріг не передбачають тендерних процедур, коли йдеться про гроші фонду, а не держбюджету.

 

Читайте також: Науковці-практики виступили проти виключення української літератури зі списку обов’язкових предметів ЗНО