Загиблий курсант Олександр Скочков був сином штурмана Іл-76, збитого бойовиками під Луганськом

22:06, 26.09.2020
Загиблий курсант Олександр Скочков був сином штурмана Іл-76, збитого бойовиками під Луганськом

Ігор і Олександр Скочкови загинули в літаках з різницею у шість років.

Курсант Олександр Скочков, який загинув у жахливій катастрофі Ан-26 поблизу Чугуївського військового аеродрому, був сином військового льотчика, штурмана авіаційної ескадрильї Ігоря Скочкова, який загинув після збиття Іл-76 «вагнерівцями» поблизу Луганського аеропорту у червні 2014 року.

 

20-річний Олександр Скочков навчався у Харківському національному університеті Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, який свого часу завершив його батько - капітан гвардії, штурман авіаційної ескадрильї Ігор Скочков. Адже юнак хотів продовжити шлях батька, стати льотчиком, захищати Україну…

 

Як повідомляє «Україна молода», користувачі соцмереж, які знали родину Скочкових з Мелітополя Запорізької області, почали повідомляти про сімейну трагедію ще в суботу вдень.

 

Втім, на той час не було офіційного підтвердження смерті Олександра. Адже його тіло ще не знайшли…

 

Вже під вечір університет ім. Кожедуба оприлюднив список загиблих у Чугуївській катастрофі, загалом  26 чоловік. Серед них і солдат військової служби за контрактом Скочков Олександр Ігорович, 05.04.2000 р.н.

 

Однією з перших про трагедію родини написала Олена Блажиєва: «Син і батько. Вчорашня трагедія. Ігор Скочков, штурман Іл-76, загинув влітку 2014-го під Луганськом. Вчора загинув його син Олександр. Чому так...».

 

У коментарі «Фактам» курсантка Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба Людмила (її прізвище дівчина попросила не вказувати) розповідає про загиблого Олександра:

 

«Саша був дуже добродушним і усміхненим хлопцем. Ніколи не бачила його сумним або понурим — і це попри те, що в його житті не так давно сталася страшна трагедія, в зоні АТО загинув батько. Він теж розбився в авіакатастрофі. Саша вступив до університету Повітряних Сил для того, щоб бути як батько. Він дуже ним пишався і теж хотів літати».

 

Водночас, ветеран АТО Олексій Петров з Мелітополя написав у соцмережах:

 

«Я тепер точно знаю, що снаряд потрапляє двічі в одну й ту ж вирву. Падає з точністю міліметр до міліметра, розкидаючи довкола сотні осколків. І кожен – смертельний… Серед курсантів льотного училища, які перебували на борту Ан-26, що зазнав катастрофи під Чугуєвом, був Олександр Скочков. Син капітана Ігоря Скочкова, штурмана Іл-76, збитого російськими окупантами у небі біля Луганська. Снаряд двічі прилетів в одну і ту ж саму родину, з інтервалом у шість років і три місяці. Я не знаю як це пояснити… Вічна пам’ять загиблим!».

 

Зауважимо, що батько Олександра Ігор Скочков був штурманом авіаційної ескадрильї 25-ї бригади транспортної авіації Повітряних Сил ЗС України. Загинув 14 червня 2014 року, коли біля Луганського аеропорту літак Іл-76 збили найманці з ПВК Вагнер.

 

Ігоря Скочкова посмертно нагороджено орденом Богдана Хмельницького III ступеня та нагрудним знаком «За оборону Луганського аеропорту». Похований у Мелітополі Запорізької області.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чугуївська катастрофа Ан-26: що відомо про жертв трагедії.