Народився у сорочці: В'ячеслав Золочевський єдиний вижив у катастрофі Ан-26

15:03, 26.09.2020
Народився у сорочці: В'ячеслав Золочевський єдиний вижив у катастрофі Ан-26

Курсант В'ячеслав Золочевський розповів президенту Зеленському, що все відбулося швидко, немов у комп'ютерній грі. (Фото Офісу президента)

Курсант Харківського університету Повітряних Сил ЗСУ ім. Кожедуба 20-річний В'ячеслав Золочевський фактично «народився у сорочці», адже йому єдиному вдалося вижити у жахливій катастрофі Ан-26 поблизу Чугуївського військового аеродрому на Харківщині.

 

На борту літака було 20 курсантів і сім членів екіпажу. Слідство остаточно підтвердило загибель 26 чоловік.

 

Як інформує «Україна молода», прізвище курсанта, життю якого вже нічого не загрожує, повідомили президент Володимир Зеленський і голова Харківської ОДА Олексій кучер, які відвідали хлопця у лікарні в суботу.

 

"20-річний В'ячеслав Золочевський народився в сорочці. Сьогодні він фактично святкує другий день народження. Вночі В'ячеслав отямився біля уламків літака АН-26, в якому летіла вся команда, друзі, побратими. Вірю, що цей другий шанс був подарований тобі недарма, В'ячеславе. Україна пишається тобою! Сил тобі пережити й оговтатися від тієї страшної ночі", - сказав глава держави.

 

Тоді як курсант Золочевський розповів главі держави, що все відбувалось дуже швидко, як у комп’ютерній грі: коли він отямився, побачив, як горить його товариш, і він допомагав гасити полум’я на цьому хлопці, який перебував у лікарні і, на жаль, сьогодні помер від опіків 90% тіла.

 

В'ячеслав Золочевський ще певний час перебував у свідомості й говорив із рятувальниками. Він отримав травми голови і ноги. За його словами, курсанти та екіпаж були знайомі і вже літали разом.

 

Хлопець перебуває у Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону. Начальник Центру Едуард Хорошун повідомив президентові, що стан постраждалого – середньої тяжкості. Однак попри це військовий перебуває у свідомості.

 

Зеленський побажав курсанту якнайшвидшого одужання, поспілкувався з його матір'ю  Іриною та висловив їй слова підтримки. У разі потреби їм буде надана вся необхідна допомога.

 

«З урахування емоційної складової лікарі кажуть, що стан середньої тяжкості, але якщо брати фізично — він навіть у задовільному стані», — додає голова Харківської ОДА Олексій Кучер.

 

За його словами, хлопець всього не пам’ятає, бо на певний час втратив свідомість. Коли отямився, то виліз з-під уламків літака і почав гасити товариша. Водночас інформацію про те, що він нібито вистрибнув з літака, хлопець не підтвердив.

 

 

Також наразі відомо, що жодного з тіл загиблих в авіакатастрофі літака АН-26 на Харківщині не вдалося ідентифікувати, для цього знадобиться експертиза ДНК.

 

Зокрема, віцепрем'єр Олег Уруський під час позачергового засідання Кабінету міністрів сказав: "Тіла в понівеченому стані, на цей момент ідентифікацію жодного з тіл здійснити не вдалося. Потрібно буде здійснювати експертизу ДНК, що потребуватиме додаткового часу. Це займе від 2 до 3 тижнів часу. Тільки після цього можна буде говорити про поховання наших бійців".

 

Наразі на місці катастрофи тривають пошукові роботи, ведуться слідчі дії, працює спеціальна комісія військових інженерів, яка встановлюватиме причини катастрофи. Район очеплено, на місці створено оперативний штаб. Організовано місце для розміщення родичів, надається медична та психологічна допомога.

 

                                                       Родичі загиблих на місці катастрофи Ан-26. 

 

Як повідомляла, «УМ», на борту військового літака Ан-26 Повітряних Сил ЗСУ, за інформацією диспетчера аеродрому перебувало 27 осіб. Одного курсанта - Олександра Харченка не допустили до виконання польоту і це врятувало йому життя.

 

Станом на 10.50 ранку суботи стало відомо, що один з курсантів, на жаль, помер. Медики до останнього боролися за його життя, але у юнака було 90% тіла... Таким чином, кількість жертв трагедії зросла до 26 чоловік.
 
 
Президент Зеленський оголосив 26 вересня Днем жалоби за загиблими у катастрофі під Чугуєвим.