Шева не зелена: студенти КНУ протестують через незаконні збори «слуг», фото

12:12, 21.09.2020
Шева не зелена: студенти КНУ протестують через незаконні збори «слуг», фото

Студенти вимагають відсторонити ректора університету ім. Шевченка Леоніда Губерського від займаної посади на час проведення незалежного розслідування.

Близько сотні студентів вийшли на акцію протесту «Освіта без політики» після того, як партія «Слуга народу» провела передвиборчу конференцію за участі президента Зеленського на території головного корпусу Київського національного університету імені Шевченка у неділю.

 

Як повідомляє «Україна молода», студенти КНУ зібралися біля головного Червоного корпусу університету в понеділок зранку.

 

Вони нагадують, що провладна партія порушила закон, адже політичні заходи заборонено проводити у закладах освіти.

 

У руках студенти тримають плакати з написами: "Освіта без політики", Шева не зелена", "Червоний - колір сорому", "Університет не місце для зборів політичних партій", "Ні зеленому КНУ", "Верховенство права?", "Студенти мовчати не будуть".

 

 

Учасники акції засуджують дії адміністрації КНУ ім. Шевченка і нагадують ректорату, що дозвіл проводити на території вишу політичний захід порушує закон "Про вищу освіту" і статут університету.

 

Відтак студенти вимагають відсторонити ректора університету ім. Шевченка Леоніда Губерського від займаної посади на час проведення незалежного розслідування, до якого вимагають залучити представників студентства.

 

 

"Ми хотіли б аби в першу чергу нам надали гарантії того, що такі політично-вмотивовані заходи не мали місце на території університету. Також ми б хотіли дізнатись, хто надав дозвіл на проведення такого заходу", - розповів журналістам студент третього курсу Максим Антоненко.

 

Серед інших вимог:

 

- у закладах освіти не повинно бути впливу та агітації з боку політичних партій;

- Міністерство освіти має відреагувати на порушення, які сталися на території університету;

- виш має надати документи, на підставі яких відбувся захід політичного характеру на його території;

- адміністрація університету має гарантувати відсутність переслідувань студентів, які публічно висловили свою думку.

 

Акція відбувається мирно, без використання політичної символіки.

 

Як повідомляла УМ, у неділю Студентський парламент Київського національного університету імені Тараса Шевченка, орган студентського самоврядування, висловив занепокоєння «залученням університету до участі в акції політичної партії».

 

Згідно з відкритим листом студпарламенту, ця акція порушує закон України «Про освіту», згідно з яким політичні партії та їхні члени не мають права втручатися в роботу закладів, а також заборонено функціонування будь-яких політичних об’єднань у закладах освіти. 

 

20 вересня вересня у внутрішньому дворі головного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка кандидат у мери Києва від "Слуги народу" Ірина Верещук представила список кандидатів від "слуг" на виборах до Київради.  Перед тим президент Зеленський активно агітував за партію "Слуга народу" у внутрішньому дворі університету імені Тараса Шевченка.

 

Голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив, що у разі встановлення порушення закону через проведення зборів партії на території головного «червоного» корпусу КНУ імені Тараса Шевченка, партія влади готова понести відповідальність.