Герої України: орден «Золота Зірка» вручили рідним Андрія Жука і В’ячеслава Кубрака

19:29, 29.08.2020
Герої України: орден «Золота Зірка» вручили рідним Андрія Жука і В’ячеслава Кубрака

Золоту Зірку Героя Андрія Жука отримала його мати Лідія Василівна. (Фото Офісу президента)

Президент вручив рідним полеглих захисників України три державні нагороди, які були присвоєні раніше, за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові в день річниці Іловайської трагедії у суботу, 29 серпня.

 

Як повідомляє «Україна молода», вручення відбулося під час заходів до Дня пам’яті захисників України.

 

Так, званням Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» відзначений посмертно майор Андрій Жук. Нагороду полеглого захисника отримала його мати Лідія Василівна.

 

Майор Жук загинув на Донбасі у 2016 році під час бойового зіткнення з диверсійно-розвідувальною групою, зберігши при цьому життя одному із солдатів.

 

Також звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» Президент присвоїв прапорщику В’ячеславу Кубраку (посмертно), про що було оголошено під час урочистостей з нагоди Дня Незалежності в понеділок.

 

Нині ж нагороду Героя – орден «Золота Зірка» президент Зеленський вручив дружині прапорщика Анастасії.

 

В’ячеслав Кубрак загинув 2019 року, коли під час виконання завдання з розмінування біля Водяного група разом з прапорщиком була змушена відступати через обстріл з боку противника, але натрапила на мінно-вибухове загородження.

 

Під час самостійного знешкодження вибухового пристрою військовий отримав поранення. Після кількох діб боротьби за його життя В'ячеслав помер у Дніпропетровській обласній лікарні.

 

 

Крім того, орденом «За мужність» ІІІ ступеня посмертно нагороджено добровольця Віктора Дектярьова, який брав участь у боях за Іловайськ та отримав там поранення, після цього займався волонтерською діяльністю.

 

Віктор загинув у центрі мирного Києва у 2019 році, героїчно закривши своїм тілом гранату, яку активував помічений ним перехожий під час спроби самогубства. Нагороду загиблого отримала його дружина Олександра.

 

 

Як повідомляла «УМ», під час заходів до Дня пам’яті захисників України президент Зеленський заявив, що чекає на результати розслідування Офісу генпрокурора щодо тих осіб, через кого загинули наші хлопці в Іловайському котлі.