Марш захисників став наймасовішим народним заходом: десятки тисяч учасників, фото

20:35, 24.08.2020
Марш захисників став наймасовішим народним заходом: десятки тисяч учасників, фото

Марш захисників тривав близько чотирьох годин і за кількістю учасників, ймовірно, перевершив торішній марш. (Фото соцмереж і REUTERS)

Марш захисників України став наймасовішим "народним" святкуванням Дня Незалежності України у 2020 році.

 

Народний захід без політичної символіки вже другий рік поспіль є альтернативою офіційній програмі святкувань через відмову президента Володимира Зеленського проводити традиційний військовий парад на День Незалежності.

 

Про це повідомляє «Україна молода» у неділю.

 

 

Цього разу Марш тривав близько чотирьох годин і за кількістю учасників, ймовірно, перевершив торішній марш.

 

Перший такий марш 2019 року зібрав 50 тисяч ветеранів, діючих військових та цивільних у строю.

 

«Минулого року, на День Незалежності, ветерансько-військова спільнота вийшла на Марш захисників України, чим впевнено увійшла до історії. Відбулось не тільки щось невимовно прекрасне. Відбулось народження традиції, яка наповнює нову українську міфологію та ідентичність. Сила. Воля. Боротьба», – заявляли організатори Маршу-2020.

 

 

В трансляції "Радіо Свобода" зазначили, що в марші взяли участь кілька десятків тисяч людей.

 

Цього року ветерани сформували 48 колон з дистанцією у 5 метрів.

 

Як і минулого року, учасники акції пройшли маршем від столичного парку Шевченка до Майдану Незалежності та Європейської площі. У фіналі його учасники виконали гімн та провели віче на головній площі столиці.

 

 

Підтримати ветеранів та взяти участь у Марші  прийшли тисячі людей: людьми був заповнений весь парк Шевченка, вулиця Володимирська від перетину з бульваром Шевченка до перехрестя з вулицею Льва Толстого, а також бульвар Шевченка від вул. Терещенківській до станції Університет, Хрещатик, Майдан Незалежності.

 

 

Вбрані у вишиванки, люди тримали в руках синьо-жовті прапори, квіти, кетяги калини. Вони скандували патріотичні гасла, співали українські пісні.

 

 

До оргкомітету Маршу захисників України увійшли різні військові, ветеранські та волонтерські конструктивні організації. Було призначено координаторів у кожному регіоні, відповідальних за питання логістики, інформування та супроводження.

 

Кошти на проведення заходу збирав благодійний фонд допомоги армії “Повернись живим”.

 

 

Очолили Марш родини загиблих учасників АТО/ООС та Небесної сотні, родини полонених і зниклих безвісти, а також поранені ветерани російсько-української війни.

 

 

У “коробках” крокували військові та ветерани із Києва, Криму та всіх областей України.

 

А також представники різних військових, ветеранських і волонтерських формувань:

 

                                                                                                 Жіночий ветеранський рух. 

 

Жіночий ветеранський рух, “Азов”, УДА, 54 омбр, 90-й окремий аеромобільний батальйон ім. героя України Івана Зубкова, “Айдар”, “Фантом”, 12-й батальйон і 112-та бригада тероборони (Київ), “Свята Марія”, 131 орб УНСО, “Укпрофсила”, об’єднана формація фронтових медиків, капелани, волонтери, громадські активісти та цивільні, серед яких ГО “Справа громад”, що підтримує Петра Порошенка.

 

 

Організатори наголосили, що інформація, нібито “Марш захисників України очолять нардеп від “Європейської солідарності”, генерал ДШВ Михайло Забродський та командир Української добровольчої армії, екснардеп Дмитро Ярош не відповідає дійсності.

 

І дійсно, Забродський і Ярош очолили не Марш, а одну з коробок. Поруч із ними були нардепи Петро Порошенко і Андрій Парубій, екссекретар РНБО Олександр Турчинов.

 

 

“Марш складається з представників великої кількості об’єднань, в тому числі і прихильників політичних партій. Але жодна з них не може нічого “очолювати”, та не використовує політичну символіку. В цей день – ми перш за все учасники бойових дій, об’єднані одним – протидією Росії на фронті та її посіпакам всередині країни. Так само, як і минулого року. Ключова вимога теж давно сформована – закон про захист державності від проявів колабораціонізму“, – заявили організатори Маршу захисників України.

 

Раніше президент Володимир Зеленський пояснив, чому цього року в Україні на День Незалежності не провели парад.

 

"Танки, бронетранспортери, літаки - це не атракціон для киян та гостей столиці в країні, яка захищає свій суверенітет зі зброєю в руках. Техніка має бути не в мирному Києві, а на передовій - там, де вона зараз потрібна, і тільки так і має бути, якщо ми поважаємо власну армію", - заявив глава держави.

 

Втім, керівництво держави влаштувало під час урочистостей інший «атракціон»: музичне попурі зірок шоу-бізнесу у відвертому вбранні, які співали й російською мовою.

 

Таке «святкування» біля стін Святої Софії у Києві обурило багатьох українців.

 

П'ятий президент України, лідер "Європейської Солідарності" Петро Порошенко зазначив, що Зеленський дозволяє собі називати військовий парад атракціоном, тому що не розуміє його значення ні для військових, ні для суспільства в цілому.