Меморіал Павла Шеремета відкрили на місці загибелі журналіста в Києві

09:33, 20.07.2020
Меморіал Павла Шеремета відкрили на місці загибелі журналіста в Києві

Меморіал має вигляд білого листа, на якому посередині курсивом написано «Павло Шеремет». (Фото з ФБ-сторінки Масі Найєма)

Меморіал Павла Шеремета відкрили неподалік місця загибелі журналіста - на розі вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка у центрі Києва в понеділок вранці, 20 липня.

 

Меморіал на честь журналіста було відкрито в день четвертих роковин вбивства Павла, адже саме 20 липня 2016 року вбивці підірвали автомобіль, на якому Шеремет їхав на радіоефір.

 

Про це повідомляє «Україна молода» з посиланням на вітчизняні ЗМІ.

 

Пам’ятник виконаний у лаконічному стилі: Меморіал має вигляд білого аркуша, на якому посередині курсивом написано «Павло Шеремет», а також слова внизу "На цьому місці 20 липня 2016 року загинув журналіст".

 

Присутні згадували Шеремета і, зокрема, вказували на необхідність знайти причетних до його вбивства.​

 

Виступаючи на церемонії відкриття, президент Торгово-промислової палати Геннадій Чижиков, який представився як друг Шеремета, згадав його як «людину з великим серцем, для якого чужий біль був його болем».

 

«Нам дуже неприємно те, що ми не можемо мамі, яку він дуже любив, Людмилі Станіславівні, його дітям – Миколаю, Єлизаветі, Альоні – і колективу «Української правди» сказати, хто це. Але я впевнений, що цей пам’ятник буде символом, і в тих, хто це зробив, (горітиме земля під ногами – ред.)», – сказав Чижиков.

 

                             Геннадій Чижиков і Севгіль Мусаєва (Фото УП). 

 

Біля меморіалу була присутня, зокрема, й головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва, яка подякувала зокрема автору скульптури Назару Білику та міському голові Віталію Кличку.

 

«Пам’ятник і Павло – це якісь несумісні поняття, тому що Павло завжди був про життя, про мить, про радість. Звичайно, мені дуже образливо, що за чотири роки ми не знаємо відповіді на питання, хто це зробив. Але я впевнена, що рано чи пізно ми це дізнаємося», – зазначила Севгіль.

 

 

Як поівдомляла «УМ», рівно рік тому президент Володимир Зеленський закликав генерального прокурора, міністра внутрішніх справ, голову Національної поліції та голову Служби безпеки зібратися й доповісти про перебіг розслідування у справі вбивства журналіста Павла Шеремета.

 

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016-го о 7:45 ранку внаслідок вибуху машини. Він їхав на ранковий етер своєї програми. Розслідування убивства Шеремета високопосадовці публічно називали «справою честі», утім вже 4 роки, попри численні експертизи, допити понад 1000 людей, вилучення відео з камер спостереження обсягом понад 150 терабайтів, винних ще не встановлено.

 

Нині серед підозрюваних у причетності до його вбивства – сержант Сил спеціальних операцій Андрій Антоненко (Riffmaster), військовий медик Яна Дугарь та волонтер Юлія Кузьменко.

 

Усі затримані заперечують свою причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами і свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна, і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

 

2 липня в поліції повідомляли, що «справа Шеремета» готова для передачі до суду.