Героя України Тараса Матвіїва провели в останню путь на Майдані, фото

13:33, 14.07.2020
Героя України Тараса Матвіїва провели в останню путь на Майдані, фото

Церомонія прощання із Героєм України Тарасом Матвіївим. (Фото з ФБ-сторінки Роксолани Хмари, 24-ї ОМБр ім. короля Данила і Генштабу ЗСУ)

Активний учасник Революції Гідності і бойовий офіцер, Герой України Тарас Матвіїв востаннє побував на Майдані Незалежності у Києві, а Євромайдан попрощався зі справжнім патріотом у вівторок, 14 липня вранці.

 

На церемонію прощання із героїчно загиблим командиром взводу, який врятував життя двом своїм бійцям під час ворожого обстрілу ціною власного прийшли знайомі, побратими та небайдужі кияни.

 

Також були присутні міністр оборони Андрій Таран і головнокомандувач Збройних сил України генерал-лейтенант Руслан Хомчак.

 

Про це повідомляє «Україна молода» у вівторок.

 

 

Під час прощання зі справжнім офіцером-патріотом міністр Таран вручив батькові Тараса орден «Золота Зірка» (адже напередодні молодшому лейтенанту Матвіїву  указом президента України присвоєно звання Герой України посмертно).

 

«Міністр оборони таки вручив батькові синову нагороду прямо на церемонії прощання. Це вперше. Прощай, Тарасе! Ти був кращим серед нас, - написала Роксолана Хмара у Facebook. - Господи, прийми Його у своєму війську небесному, як Героя! І прости нам грішним за те, що ми так живемо...».

 

 

Також наказом міністра Матвіїву посмертно присвоїли звання лейтенанта.

 

На церемонії прощання активісти розгорнули прапори 3-ї сотні Самооборони Майдану та добровольчої чоти “Карпатська Січ”, у лавах яких Тарас боровся і воював за Україну.

 

Нагадаємо, що євромайданівець Тарас Матвіїв народився 18 лютого 1989 року. Саме через те, що 18 лютого 2014 року на його очах загинуло найбільше Героїв Небесної Сотні, Тарас припинив святкувати свій день народження, відтоді для нього це був скорботний, а не святковий день.

 

 

Напередодні з Героєм України попрощалися у 24-й окремій механізованій бригаді імені короля Данила.

 

 

Провести в останню путь Матвіїва прийшли його друзі та товариші по службі, повідомили у пресцентрі військової частини.

 

 

Після церемонії прощання у Києві вранці, з Героєм України прощатимуться у Львові, в Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла увечері 14 липня близько 18:00 - 19:00.

 

 

У середу, 15 липня, о 12:00, відбудеться прощання та поховання Тараса Матвіїва у рідному Жидачеві Львівської області, в церкві Воскресіння Господнього (вул. Маркіяна Шашкевича, 60)

 

 

Вічна пам'ять, Герою!

 

Як повідомляла «УМ», справжній патріот Тарас Матвіїв після Євромайдану і волонтерської діяльності поставив собі за мету потрапити у Збройні сили або ж до лав добровольців. Навесні 2015 року вступив до лав окремої добровольчої частини «Карпатська Січ» і обороняв наші позиції в Пісках, Водяному, Опитному, Первомайському.

 

Пізніше був обраний депутатом Жидачівської районної ради на Львівщині, а у вересні 2018 року вступив на курси лідерства Академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного, щоб стати офіцером Збройних сил України. В 2019 році направлений для подальшого проходження військової служби до 24-ї ОМБр імені короля Данила.

 

«Волонтер і доброволець, депутат і громадський діяч, журналіст і майданівець, активний і небайдужий громадянин нашої країни та справжній офіцер – це все про нашого Тараса, який назавжди залишиться в нашій пам`яті», - пишуть у бригаді.

 

І нагадують, що у квітні цього року, немов заповіт на своїй сторінці у соціальній мережі фейсбук, Тарас Матвіїв написав: «Прошу. Не віддавайте свої свободу і права через паніку та страх. Потім їх доведеться повертати кров'ю».

 

Свого часу Тарас давав коментар щодо пошуку зниклих євромайданівців "Україні молодій", про що пізніше неодноразово згадував, адже це був його перший коментар.