Справа Гандзюк: лікарі Мангера відповідатимуть за видуману хворобу

19:56, 19.06.2020
Справа Гандзюк: лікарі Мангера відповідатимуть за видуману хворобу

Мангер переховувався у Херсонському кардіологічному центрі.

Слідчі відкрили кримінальні провадження стосовно головлікаря Херсонського  кардіологічного диспансеру Мазуряка та кількох його підлеглих, які видавали довідки про хворобу голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та нібито лікували його, щоб убезпечити від лави підсудних у резонансній справі Гандзюк.

 

Як інформує «Україна молода», про це заявили представники громадської ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?".

 

Зокрема, лікарів, які видавали фейкові довідки Мангеру, підозрюють за двома статтями:

 

1. Вплив у будь-якій формі на працівника правоохоронного органу з метою перешкодити затриманню особи, яка вчинила злочин (№343 ч.2 ККУ);

 

2. Видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів (№366, ч.1 ККУ).

 

«Головлікар кардіодиспансеру Мазуряк не вперше переховує Мангера від суду. Раніше він прихистив Мангера під час іншого судового розгляду. Ще сумніше – що Мазуряк підставив свій колектив і їм тепер разом з ним за це відповідати. Ціна такої "послуги" замовнику Катерини Гандзюк – втрата лікарями посад, високі штрафи або й позбавлення волі», - зазначають громадські активісти.

 

І зауважують, що «цього разу Мазуряку хоча б не вдалось випросити для себе таким чином премій, почесних звань, медалей чи хоча б грамоту».

 

                                                                     Мангер у суді.

 

Як повідомляла «УМ», 19 червня підозрюваного в організації нападу на херсонську чиновницю і активістку Катерину Гандзюк голову Херсонської облради Владислава Мангера взяли під варту.

 

За кілька днів до того його було затримано. Мангеру тривалий час вдавалося уникати слідчих дій і суду завдяки "липовим" довідкам про хворобу. 

 

Нагадаємо, 31 липня 2018 року у Херсоні біля під'їзду чоловік вилив кислоту на активістку Катерину Гандзюк. Вона потрапила до реанімацію з сильними опіками, а за три місяці померла у лікарні після багатьох операцій.

 

6 червня 2019 року, після того як 5 обвинувачених у виконанні злочину визнали свою провину та пішли на угоду зі слідством, суд виніс їм вироки.

 

27 квітня 2020 року Служба безпеки України повідомила, що завершила досудове розслідування у справі про вбивство Гандзюк і що кінцевий замовник – Мангер.