Філарет відмежовується від справи проти Порошенка

19:09, 19.06.2020
Філарет відмежовується від справи проти Порошенка

Філарет дізнався, що йому закидають ініціювання справи про Томос з новин в Інтернеті.

Почесний патріарх Філарет не просив правоохоронні органи відкривати кримінальне провадження щодо отримання Томоса проти експрезидента Петра Порошенка.

 

Це нібито зробили віряни так званого «Київського патріархату УПЦ», хоча ця релігійна організація була юридично ліквідована під час створення ПЦУ.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляє «пресслужба Київського патріархату» в п’ятницю.

 

"У зв’язку з політичними спекуляціями навколо кримінальних справ щодо колишнього президента України Петра Порошенка, маємо заявити про наступне: предстоятель Української православної церкви Київського патріархату святійший патріарх київський і всієї Русі Філарет не звертався до правоохоронних органів у справі, про яку йдеться, та не був її ініціатором. Це зробили віряни, права яких порушені", - йдеться у повідомленні.

 

Також у заяві йдеться про те, що Філарет не виступав проти існування Православної церкви України, він проти залежності цієї церкви від Константинопольського Патріархату. Також він виступав не проти Томосу як такого, а проти його тексту, в якому прописана залежність ПЦУ від Константинополя.

 

В оточенні почесного патріарха наголосили, що Філарет бореться із «незаконним зняттям з реєстрації УПЦ КП, яка відбулася 30 січня 2019 року в часи президентства Порошенка».

 

Згідно з заявою, метою кримінального провадження "є захист порушеного права на свободу совісті вірян і духовенства Київського патріархату, а не припинення діяльності ПЦУ".

 

Як повідомляла УМ, 18 червня експрезидент Петро Порошенко під Печерським райсудом заявив, що щодо нього відкрито ще одне кримінальне провадження — щодо розпалювання релігійної ворожнечі через отримання Україною томосу.

 

Виявляється кримінальне провадження щодо «розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ», в якому фігурує експрезидент Петро Порошенко, було відкрито за заявою так званих прихожан неіснуючого «Київського патріархату УПЦ», очільником якого вважає себе почесний патріарх Філарет.

 

Колишній народний депутат від “Опозиційного блоку” Михайло Добкін заявив, що це нібито він став ініціатором нової справи проти п’ятого президента Петра Порошенка. Тоді, як бачимо, Філарет наполягає, що йдеться про заяву вірян, а не політиків. 

 

Користувачі соцмереж жартують, що за Томос судити треба не лише Порошенка, але й князя Володимира чи навіть Аллаха.