Сенцов не вірить в об’єктивність судів у справі Шеремета

15:22, 10.06.2020
Сенцов не вірить в об’єктивність судів у справі Шеремета

На думку режисера, об’єктивним у цьому випадку є суспільство

Український режисер, звільнений із російського полону, Олег Сенцов закликав президента Володимира Зеленського забезпечити справедливий розгляд справи про вбивство журналіста Павла Шеремета.

 

Відповідну вимогу він виклав у відкритому листі на ім’я глави держави. Звернення українець також опублікував на своїй сторінці у Facebook.

 

"Переслідування волонтерів і добровольців продовжуються. Яскравий приклад цього – підозрювані у справі Шеремета: Юлія Кузьменко, Андрій Антоненко, Яна Дугарь. Шість місяців минуло відтоді, як 12 грудня 2019 року на брифінгу, проведеному МВС за вашою участю, цих людей оголосили "вбивцями" і поліція озвучила свою версію подій", – почав Сенцов.

 

Він нагадав, що вже пів року двоє із підозрюваних перебувають під арештом, і стільки ж українське суспільство спостерігає за цією справою.

 

"Суди не можуть бути об’єктивними та незалежними... В засобах масової інформації посадовими особами державних органів зроблено чимало заяв про причетність цих осіб до вбивства Павла Шеремета. Саме це щоразу наперед визначає результати судових рішень. Це кричущі порушення прав людини, про що свідчить практика Європейського суду", – підкреслив український режисер.

 

За його словами, об’єктивним у цьому випадку є суспільство, яке бачить численні незалежні журналістські розслідування, що "спростовують версію слідства, аргументи і докази". Водночас тримання цих людей під вартою робить атмосферу в країні суспільно-небезпечною.

 

"Виходячи з голослівних припущень обвинувачення, відсутності доказів та реноме підозрюваних у справі Шеремета, а також безпрецедентної кількості відомих та авторитетних людей, які мають особливу довіру в суспільстві, готових взяти підозрюваних на поруки – тримання цих людей під вартою робить суспільно-небезпечною атмосферу в країні", – зазначив колишній вʼязень Кремля.

 

Він додав, що Європейський суд із прав людини візьме до уваги всі аргументи та ухвалить рішення, якщо "українська судова система буде не здатна дати належну оцінку таким "доказам" слідства.

 

"Вимагаємо від вас як президента України гарантувати виконання норм Конституції, дотримання конституційних прав і свобод Кузьменко, Антоненка, Дугарь, забезпечити справедливий розгляд цієї справи незалежним і безстороннім судом, щоб не продовжувалося безпідставне тримання за ґратами невинних людей", – закликав Зеленського Сенцов.