Військові звання ЗСУ приведені у відповідність до стандартів НАТО

09:12, 05.06.2020
Військові звання ЗСУ приведені у відповідність до стандартів НАТО

ЗСУ поступово переходять до стандартів НАТО.

Відтепер, зі списку звань Збройних сил України зникнуть генерал-полковник і генерал армії України. Натомість будуть запроваджені звання бригадний генерал та комодор.

 

Як повідомляє «Україна молода», Верховна Рада України ухвалила в другому читанні законопроєкт, яким передбачається приведення чинної системи військових звань Збройних сил України у відповідність зі стандартами Північноатлантичного альянсу (НАТО).

 

Йдеться про законопроєкт №2247 за який проголосував 291 народний депутат.

 

Тепер зі списку звань Збройних сил зникнуть генерал-полковник і генерал армії України: першого називатимуть генерал, друге ж звання зникне з переліку зовсім. При цьому були збережені звання генерал-майор і генерал-лейтенант.

 

Серед вищого офіцерського складу також запроваджуються звання бригадний генерал та комодор. У Військово-морських силах звання бригадного генерала відповідатиме чину командор-адмірала, також запровадженому законом.

 

Військові звання генерал армії України, генерал-майор, контр-адмірал, генерал-лейтенант, віцеадмірал, генерал-полковник та адмірал, присвоєні до набрання чинності цього закону, зберігаються за військовослужбовцями та особами, звільненими з військової служби в запас або у відставку.

 

Щоб врегулювати питання грошового та пенсійного забезпечення для звільнених з військової служби, звання вищого офіцерського складу пропонують прирівняти у таких співвідношеннях:

 

генерал-майор (контр-адмірал) - бригадний генерал (комодор)

генерал-лейтенант (віце-адмірал) - генерал-майор (контр-адмірал)

генерал-полковник (адмірал) - генерал-лейтенант (віце-адмірал)

генерал армії України - генерал (адмірал).

 

Нагадаємо, що торік президент підписав закон, який скасовує військові звання "прапорщик, старший прапорщик" (мічман, старший мічман) і вводить звання "рекрут", "штаб-сержант" (штаб-старшина), "майстер-сержант" і "головний майстер-сержант" (корабельні – "старший майстер-старшина", "головний майстер-старшина").

 

Тоді як з'явилися звання "головний сержант (головний старшина) батальйону", "головний сержант (головний старшина) бригади".

 

Слово "полк" у званнях змінилося на "бригаду". "Командир полку" став "командиром бригади".