Герой України Сергій Губанов підірвався на міні «чорна вдова»

14:25, 28.05.2020
Герой України Сергій Губанов підірвався на міні «чорна вдова»

Герой України Сергій Губанов був легендарним комбатом.

Герой України, легендарний командир батальйону «Луганськ-1» полковник Сергій Губанов загинув, підірвавшись на забороненій Оттавською конвенцією російській міні ПМН-2, яку військові, підкреслюючи її смертоносність, називають «чорна вдова».

 

Як інформує «Україна молода», це стверджує головний лікар Дніпропетровської обласної лікарні ім. Мечникова Сергій Риженко.

 

Зокрема відомий фахівець оцінив стан інших двох поранених поліцейських, які постраждали внаслідок того ж таки вибуху поруч з Губановим.

 

Йдеться про заступника командира батальйону Сергія Кисленських та старшого інспектора озброєння Володимира Сотнікова.

 

«Сергію 33. Його тіло «нафаршироване» осколками. Вибух протипіхотної міни («чорна вдова») забрав товариша-командира. Великий шрам на грудях після операції – вічне нагадування про війну. Осколок лежав на аорті поблизу серця. Кращі торакальні хірурги Гліб Шкарупа та Андрій Снісарь, провели блискучу операцію в Мечникова. Його мускулисте тіло не витримує вимушеного положення на реанімаційному ліжку, хоче назад додому до Луганської області, до друзів, які його чекають», – написав Сергій Риженко у Facebook.

 

Володимир Сотніков натомість отримав черепно-мозкову травму, контузію, непроникаючі поранення тулуба і кінцівок.

 

За даними МВС, окупанти підірвали міну дистанційно.

 

Зауважимо, що протипіхотна фугасна міна натискної дії ПМН-2 виготовлялась в СРСР і в Росії на Брянському хімічному заводі і на заводі імені Чапаєва в Чебоксарах.

 

«Чорна вдова» заборонена Оттавською конвенцією 1997 року, підписаною, ратифікованою і виконаною в Україні. З 2005 року у Збройних Силах України відсутні міни даного зразка. Росія ж до Оттавської конвенції не приєдналася і з озброєння їх не зняла.

 

Ще троє бійців батальйону патрульної служби поліції особливого призначення отримали осколкові поранення.

 

Як повідомляла "УМ", комбат Сергій Губанов загинув під час виконання завдання командування штабу Операції об’єднаних сил у Новоайдарському районі Луганської області 20 травня: на шляху патруля бойовики заклали міну. 

 

Легендарного комбата Губанова посмертно удостоєно звання "Герой України"