Євген Сафонов «Сафон» з Павлограда загинув у підбитому «Уралі»

02:58, 22.05.2020
Євген Сафонов «Сафон» з Павлограда загинув у підбитому «Уралі»

Євген Сафонов "Сафон" спочатку воював з окупантами добровольцем у складі "Айдару", а згодом - контрактником у 93-й ОМБр "Холодний Яр".

Солдат 93-ї бригади «Холодний Яр», навідник протитанкового дивізіону Євген Сафонов, позивний «Сафон», загинув внаслідок ворожого обстрілу: ворожа міна 120 калібру влучила у вантажівку «Урал-375», яка перевозила захисників України в Новоайдарському районі Луганської області у четвер, 21 травня о 4.00 ранку.

 

31-річний «Сафон» загинув миттєво, ще п'ятеро його побратимів отримали уламкові поранення та контузії. Важкопоранених серед них немає.

 

Як інформує «Україна молода», прізвище загиблого воїна повідомили у  93-й ОМБр «Холодний Яр». 

 

«У холодноярців траур. Із глибоким сумом та болем у серці ми змушені повідомити про смерть нашого побратима – солдата Євгена Миколайовича Сафонова», - йдеться у повідомленні.

 

Відомо, що вантажівка з бійцями потрапила під обстріл на світанку, коли окупанти гатили по позиціях ЗСУ із забороненої Мінськими домовленостями зброї. Тим самим холодноярці спростували попередню версію, за якою «Урал» нібито міг наїхати на встановлену на шляху машини протитанкову ТМ-62м.

 

Раніше воєнний журналіст Андрій Цаплієнко опублікував фото з місця обстрілу вантажівки ЗСУ. За його даними, неподалік від цієї підірваної машини, в районі селища Трьохізбенка, напередодні  загинув на міні командир батальйону «Луганськ-1» Сергій Губанов.

 

 

Міськрада Павлограда повідомила про свого земляка Євгена Сафонова, який мешкав у цьому місті від народження - 25 листопада 1988 року, що він навчався в школі №8, в 2007 році отримав спеціальність електрогазозварювальника в Павлоградському Західно-Донбаському професійному ліцеї, працював на павлоградських підприємствах, останнім часом - на шахті «Тернівська». Призваний на військову службу за контрактом 30 січня 2019 року.

 

«Війна триває і, нажаль, сьогодні ми отримали звістку про загибель на Сході країни нашого земляка — Сафонова Євгенія Миколайовича. Міський голова, депутати міської ради, виконавчий комітет, усі мешканці міста Павлоград висловлюють рідним та близьким співчуття з приводу його загибелі. Пам’ять про нього буде завжди жити у серцях павлоградців», - зазначають у мерії.

 

У 93-й ОМБр повідомляють, що в холодноярську бригаду Євген Сафонов прийшов у січні 2019 року.

 

«І хоча офіційно раніше участі у бойових діях не брав, побратими зазначають, що Євген ще у 2014 році бачив війну на власні очі. У перший рік боротьби проти російської окупації на Донбасі «Сафон» певний час воював у складі добровольчого батальйону «Айдар». У бригаді ж служив разом із друзями з рідного міста. Відвоював пліч-о-пліч із земляками ротацію під Авдіївкою, а потім – на Луганському напрямку. Під обстріл друзі також потрапили разом», - наголошують холодноярці.

 

«Можу сказати про нього тільки краще. Проявляв себе дуже добре. Був кращим навідником», - із сумом згадує командир батальйону.

 

У Євгена також залишилася мати, брат, дружина. Осиротів дворічний син Денис.

 

 

«Вічна пам'ять герою! Він поклав життя, захищаючи рідну землю від російських окупаційних військ», - додають у 93-й ОМБр.

 

Зауважимо, що Євген Сафонов – третя бойова втрата захисників України у травні.

 

Як повідомляла УМ, старший солдат 30-ї ОМБр імені князя Костянтина Острозького, 24-річний Олександр Карпика загинув від кулі ворожого снайпера поблизу Золотого на Луганщині у середу, 13 травня. 

 

20 травня на ворожій міні біля Трьохізбенки на Луганщині підірвався командир батальйону “Луганськ-1” полковник поліції Сергій Губанов.

 

Про полеглих захисників України в минулому місяці читайте у матеріалі «України молодої»: Загиблі герої квітня: пам’ятаймо про їхній подвиг.