Гендерна рівність: Рада хоче перейменувати День захисника України

16:44, 19.05.2020
Гендерна рівність: Рада хоче перейменувати День захисника України

Нині в українському війську несуть службу більш ніж 27 тисяч жінок.

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт про перейменування Дня захисника України. Автором законопроєкту 2325 є депутатка від "Слуги народу" Марина Бардіна.

 

На її переконання, свято має називатися "День захисників України" з метою вшанування мужності та героїзму не лише чоловіків, а й жінок.

 

На сьогоднішньому засіданні парламенту за відповідне рішення проголосував 261 депутат.

 

За словами Бардіної, з відповідною ініціативою до неї з колегами звернулися жінки з Української асоціації представниць правоохоронних органів.

 

Проте нардепка від "Європейської солідарності" Іванна Климпуш-Цинцадзе запропонувала назвати свято "День захисників і захисниць України", щоб окремо підкреслити у назві заслуги жінок. Цю ідею підтримали у фракції "Батьківщина".

 

Остаточне рішення щодо кінцевої назви свята ухвалять до другого читання.

 

Високопосадовці відзначають, що в армії України сьогодні служить майже такий самий відсоток жінок, як в арміях країн НАТО. Вони впевнено тримають у руках зброю, керують ротою та танковою дивізією. Утім ще кілька років тому військовий сектор в Україні був чи не найбільш консервативною та винятково чоловічою цариною.

 

Сприяти реалізації гендерної політики у галузі оборони допомагає Україні НАТО. Північноатлантичний альянс всіляко сприяє посиленню ролі жінок у розв'язанні конфліктів і розбудові миру. Як у межах військових операцій, так і в організаційній структурі.

 

Жінки у країнах Альянсу не лише воюють на рівні з чоловіками, подекуди проходять обов'язкову військову службу, а й обіймають керівні посади. Майор канадських збройних сил, радник з питань жінок, миру і безпеки представництва НАТО в Україні Стів Вінтерс впевнений: гендерна рівність не повинна спричиняти протистояння між жінками та чоловіками. А належна підготовка у закладах вищої військової освіти є запорукою гендерного балансу у галузі безпеки.

 

Нині в українському війську несуть службу більш ніж 27 тисяч жінок. Майже тисяча з них обіймають посади старших офіцерів. З початку військового протистояння на Донбасі майже 10 тисяч жінок отримали статус учасниць бойових дій. А 166 – отримали державні нагороди.

 

Як повідомляла УМ, Україна має перших жінок генералів: Людмилу Шугалей та Оксану Хоменко.